Haberler

04 Kasım 2022

TİKA, Güney Sudanlı Kadın Girişimcilere Desteğini Sürdürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Güney Sudan’da faaliyet gösteren Değişimci Kadınlar Derneği üyesi 78 kadına terzilik ve sabun üretimi alanlarda kullanılmak üzere başlangıç kiti desteğinde bulundu.

İki aşamalı gerçekleştirilen projenin ilk aşamasında Değişimci Kadınlar Derneğine bağlı kadınlar, TİKA’nın verdiği destekle terzilik ve sabun üretimi konularında Nisan-Temmuz ayları arasında 4 ay boyunca eğitim almışlardı. Projenin ikinci aşamasında ise eğitimden başarıyla mezun olan kadınlara sertifikaları verilerek, mesleklerini icra edebilecekleri malzeme desteği sağlandı.

Destek kapsamında, terzilik alanındaki eğitimlerde başarılı olan 43 kadına dikiş makinesi, 86 rulo Afrika’ya özgü kitenge kumaşı, makas, iğne iplik, makine yağı, mezura ve cetvel ile sabun üretimi alanında kullanılacak çeşitli malzeme desteği sağlandı. Proje ile kadınların kendi üretimlerini yaparak sattıkları elbise ve sabunlar ile aile geçimlerine katkıda bulunmaları hedefleniyor.

Mezuniyet ve malzeme teslim törenine, Değişimci Kadınlar Derneği Başkanı Anna Tazita Samuel, Merkez Ekvatorya Eyaleti Cinsiyet, Çocuk ve Sosyal Refah Bakanı Bullen Amos Soro, T.C. Ticaret Müşaviri Uğur Uzunay ve T.C. Juba Büyükelçisi Erdem Mutaf ve TİKA Juba Koordinatörü Cafer T. Beşli katıldı.

Mezun temsilcilerinden terzilik alanında eğitim alan Mary Nyoka konuşmasında, kendisine eğitim şansı veren TİKA’ya olarak teşekkür ederek, TİKA ve Değişimci Kadınlar Derneği desteğinde sıfırdan başladıklarını eğitim sonunda terzilik ve sabun üretimi yapabildiklerini belirtti.

Sabun üretimi alanında eğitim alarak mezun olmaya hak kazanan Christine Mario ise konuşmasında, şehirdeki en iyi sıvı sabunu ürettiklerine inandığını, katı sabun üretiminde ise zorluklarla karşılaştıklarını ve üzerinde daha fazla çalışmaları gerektiğini belirtti. Mario devamla, aldıkları eğitim sonrası kadınlar olarak topluca bir iş merkezi kurarak burada mesleklerini icra ederek hem kendi hayatlarını, hem de ailelerinin hayatlarını değiştirmek istediklerini ifade etti.

Değişimci Kadınlar Derneği Başkanı Anna Tazita Samuel da konuşmasına, derneğe ve üye kadınlara verdiği desteklerden dolayı TİKA’ya ve Türkiye’ye teşekkür ederek başladı. Kadınları eğitmenin milleti eğitmek anlamına geldiğine inandıklarını belirten Samuel, “bugün burada 43 kadının terzilik, 35 kadının ise sabun üretimi alanlarında mezuniyetlerine şahit oluyoruz. Eğitim süreci başta olmak üzere başlangıçtan mezuniyet törenine kadar olan süreçlerdeki desteğinden dolayı TİKA’ya şükranlarımı sunmak istiyorum. TİKA’nın desteği olmasaydı buralara gelemezdik, bugün özel bir gün ve bugün buradaki kadınlar bu güne ulaşmak için ter döktüler. Bütün bunlar TİKA ve Türk insanı sayesinde gerçekleşti. Sözlerimi Değişimci Kadınlar Derneğinin özdeyişi ile tamamlamak istiyorum: Birlikte Başarabiliriz!” dedi.   

Sonrasında söz alan TİKA Juba Program Koordinatörü Cafer T. Beşli, bu projenin Değişimci Kadınlar Derneği ile yaptıkları ilk proje olmadığını, projenin ilk ayağının Nisan ayında gerçekleştirildiğini ve TİKA’nın kadınları eğitmek için gerekli malzemeleri sağladığını söyledi. Kadınların 4 ay boyunca eğitim aldıklarını belirten Beşli, bugün burada projenin ikinci ayağında hazır bulunan kadınların da bu eğitimi başarıyla tamamlayan kadınlar olduklarını vurguladı. Projenin ikinci kısmının, eğitimlerini başarıyla tamamlamış olan kadınlara başlangıç kitleri temin ederek iş hayatına girmelerini amaçladığını belirten Beşli, bundan sonraki süreçte artık üretim yapabilecek malzeme sahibi olan kadınlara çok iş düştüğünü, ellerindeki başlangıç kitleri ile aldıkları eğitimi pratiğe dökerek aile geçimlerine katkı sağlayabileceklerini ve artı bir değer yaratabileceklerini ifade etti. Beşli, söz konusu projenin Güney Sudan’da kadınlara yönelik ilk proje olmadığını, son proje de olmayacağını, önümüzdeki yıllarda özellikle ülkede en zor şartlar altında yaşayan kadın ve çocuklara destek olmaya devam edeceklerini ifade ederek sözlerini noktaladı.

Açılış töreninde söz alan Merkez Ekvatorya Eyaleti Cinsiyet, Çocuk ve Sosyal Refah Bakanı Bullen Amos Soro, “Sizler şimdi almış olduğunuz bu eğitim ile kendi giyeceklerinizi üretebileceksiniz. Mezun olan kadınlardan birinin konuşmasında belirttiği gibi, şimdi sıra kendi ürettiğiniz ürünler ile beslenme vakti. Bu çerçevede tarım eğitimi için de TİKA’nın desteklerini bekliyoruz” dedi. Soro, programdan mezun olan ve başlangıç kitlerine kavuşan kadınlardan beklentisinin, çevrelerindeki diğer kadınları da bu alanlarda eğitmeleri ve onların da meslek kazanmalarını sağlamaları olduğunu belirtti. Türk devletinin ve TİKA’nın Güney Sudan’da yaptığı iyi işlerden oldukça memnun olduklarını söyleyen Soro, “sürekli Türkiye’nin gerçekleştirdiği faaliyetlere davet alıyoruz ve müteşekkiriz, davetiyelerin gelmeye devam etmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

T.C. Juba Büyükelçisi Sayın Erdem Mutaf ise konuşmasında Türkiye olarak Güney Sudan’ın birçok farklı bölgesinde üç farklı kuruluş aracılığıyla birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda en son Ruweng bölgesine yardımda bulunduklarını belirtti. TİKA’nın gerçekleştirdiği projenin eğitim kısmının açılış töreninde de bulunduğunu hatırlatan Büyükelçi Mutaf, “bugün burada eğitimlerini tamamlamış olan ve başlangıç kitlerine kavuşan kadınlarla da bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum” şeklinde konuştu. Açılışta bulunan mezun kadınların girişimci olduklarını, girişimciliğin de iş dünyası demek olduğunu belirten Büyükelçi Mutaf, kadınların kuracakları işler ile kendilerini ve içerisinde yaşadıkları toplulukları geçindirmelerini umduğunu söyledi. Büyükelçi Mutaf sözlerini, “içerisinde bulunduğumuz hafta Türkiye’nin Güney Sudan’a destekleri açısından yoğun bir hafta oldu. Geçtiğimiz Pazartesi günü yine TİKA tarafından Divine Mercy Action Yetimhanesine verilen ilaç ve bu ilaçların muhafazasını teminen buzdolabı desteği için bir araya geldik. Gelecek yıl da benzer projeler çerçevesinde sizlerle birlikte olmayı umut ediyorum” ifadeleriyle noktaladı.

Sonraki Haber

Türk-Moğol Heyeti Orhun Vadisi’nde Türk Tarihinin İzinde

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) ve Türk Tarih Kurumu koordinasyonunda Türk-Moğol bilim heyeti Orhun Vadisi’nde Türk tarihine ışık tutan kültür varlıklarını koruma çalışmaları kapsamında incelemelerde bulundu. Türkiye, ata yurtta mevcut ve Türk tarihinin...