Haberler

23 Ağustos 2019

TİKA Gönüllüleri Moldova'da

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda bu yıl üçüncüsü düzenlenen "2019 Tecrübe Paylaşım Programı" na katılan gönüllü öğrenciler, Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri’nin başkenti Komrat’ta Gökoğuz Türklerine yönelik faaliyetlerde bulundu.

Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında Türkiye’den Moldova’ya gelen çoğunluğu sağlık alanında eğitim gören 15 gönüllü öğrenci, başkent Kişinev’de Türkiye Cumhuriyeti Kişinev Büyükelçiliği, Türk Hava Yolları Kişinev Ofisi ve TİKA Kişinev Program Koordinasyon Ofisini ziyaret ederek ülkede gerçekleştirilen faaliyetler ile ilgili bilgi aldılar.

Resmi ziyaretlerin ardından Kişinev’de şehir turu yapan gönüllüler, Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri’nin başkenti Komrat’ta yaşayan Gökoğuz Türklerine yönelik projeler gerçekleştirmek üzere Komrat’a gittiler. İlk olarak  2017 yılında TİKA tarafından yapımı başlanıp 2018 yılında hizmete açılan Nasrettin Hoca Kreşini ziyaret eden gönüllüler, çocuklara hediyeler vererek onlarla oyunlar oynadı. Kreş ekonomik sebeplerle yurtdışında çalışan ve çocuklarından ayrı kalan Gökoğuz Yeri halkının 3 ile 7 yaş arasındaki çocuklarının okul öncesi eğitimine imkân sağlayarak, yapılan etkinlikler ve eğitimlerle çocukların Türk kültürü ile erken yaşlarda tanışmalarını sağlıyor. Ardından 1998 Yılında TİKA tarafından yapılan 20 yıllık Mustafa Kemal Atatürk Kütüphanesini ziyaret eden gönüllüler, kütüphane müdürü Vasilisa Tanasoğlu ve Gökoğuz Türkü gazeteci yazar Todur Zanet’ten Türk diline yönelik bölgede yapılan kültürel faaliyetler hakkında bilgi aldılar.

Ayrıca gönüllüler, Türkiye’den getirdikleri Türkçe kitapları da kütüphaneye bağışladılar. Yine TİKA tarafından 2012 yılında tadilatı ve donanımı yapılmış olan Recep Tayyip Erdoğan Huzurevini ziyaret eden gönüllüler, huzurevi sakinlerine yapılan sağlık taramasına yardımcı olarak hediyeler verdiler.

8’i tıp, 1’i diş hekimliği, 2’si hemşirelik ve 2’si eczacılık alanında eğitim gören 13 gönüllü öğrenci,  2018 yılında Komrat’ta Bölge Hastanesi yerleşkesi içerisinde TİKA tarafından yapılıp hizmete açılmış olan Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezinde 25 Ağustos’a kadar 4 gün boyunca uzman doktorlar ile birlikte farklı bölümlerde sağlık hizmeti verecek.

Sonraki Haber

TİKA Gönüllüleri Filipinlerde

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda düzenlenen "Tecrübe Paylaşım Programı"na katılan 14 üniversite öğrencisi tarafından Filipinlerin güneyindeki Marawi’de 2017 yılında DAEŞ destekli gruplarca başlatılan iç savaş ve çatışmalar nedeniyle yetim kalan ve Manila’ya...