Haberler

27 Ağustos 2019

TİKA Gönüllüleri Bangladeş'te

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda düzenlenen 2019 Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında Bangladeş’te bulunan tıp öğrencileri Cox’s Bazar kamp bölgesindeki Arakanlı Müslümanlara ve yerel halka yönelik hizmet veren Türk Sahra Hastanesinde, deneyimli Türk hekimleriyle birlikte genel klinik-genel cerrahi uygulamalarına katıldı. Her bir öğrenci, hastanenin birimlerinde dönüşümlü olarak görev aldı.

Sahra hastanesi Başhekimi Dr. Kadir Serkan Türel, 300 metrekaresi çadır hastane, 350 metrekaresi bambu hastane şeklinde hizmet veren söz konusu klinikte, günde 1000 hastanın tedavi edildiğini söyledi. 3,5 dönüm arsa üzerine kurulu ve 10 erkek, 10 kadın olmak üzere 20 yataklı hastanede hâlihazırda anestezi, ortopedi, genel cerrahi, dahiliye, pediatri, pediatrik cerrahi alanlarında uzman doktorlar görev yapıyor.

Türk sahra hastanesinin kamp içinde sünnet yapan tek klinik olduğu bilgisini veren başhekim Türel, son 1 ayda 550’ye yakın sünnet yapıldığını ifade etti. Türel, Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında Türkiye’den gelen tıp öğrencilerinin sahra hastanesindeki deneyimli hekimlerle birlikte gözlemci olarak katıldıkları genel klinik-genel cerrahi uygulamalarında edindikleri tecrübelerin bir ömür boyunca icra edecekleri mesleklerinde yol gösterici olacağını belirtti.

TİKA Gönüllülerinden Arakanlı Müslümanlara 5.000 Gıda ve Baharat Paketi Dağıtımı

Gönüllü öğrenciler, programın dördüncü ve beşinci günlerinde, insani yardım kapsamında Arakanlı Müslümanlara yönelik TİKA tarafından gerçekleştirilen gıda ve baharat paketi dağıtımında yer aldılar. Yaklaşık 19.000 kişiden oluşan 5.000 ailenin yararlandığı ve her birinin içinde toz biber, zerdeçal, makarna, sarımsak, şeker, tuz, zencefil, nohut, kuru balık, patates ve kimyon bulunan 5.000 adet gıda ve baharat paketinin dağıtımı, Cox’s Bazar’daki 16 no’lu kamp bölgesinde bulunan TİKA dağıtım alanında gerçekleştirildi. Dağıtımı yapan öğrenciler, dağıtım esnasında meydana gelebilecek karışıklıkları önlemek amacıyla, TİKA tarafından bastırılan ve her ailedeki birey sayısına, daha önceden alınan yardımlara ve ev numarasına göre oluşturulmuş karneleri kullandılar. Öğrenciler, ailelerin getirmiş olduğu karnelere gerekli bilgileri işleyerek gıda ve baharat paketlerinin Arakanlı Müslümanlara ulaştırılmasına iki gün boyunca iştirak ettiler.

Gıda ve baharat paketi dağıtımı sonrasında, gönüllü öğrenciler, aynı kamp içerisinde yer alan ve TİKA tarafından inşa edilen çocuk parkına giderek Arakanlı çocuklarla oyun oynadılar. Öğrenciler ayrıca, 2 ve 3 no’lu kampları birbirine bağlayan bir konumda bulunan ve muson yağmurlarından dolayı dere yatağında meydana gelen taşkınlarla kapanan yol üzerinde TİKA tarafından inşa edilen ve ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıran çelik köprüyü de ziyaret ettiler. Programın son günü Cox’s Bazar’dan başkent Dakka’ya geçen TİKA gönüllüleri, TİKA Dakka Ofisi Koordinatörü Dr. İsmail Gündoğdu ile beraber Türkiye’nin Dakka Büyükelçisi Sayın Devrim Öztürk’ü makamında ziyaret ettiler.

Tecrübe Paylaşım Programına katılan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi Kadir Varlı, “Ülkemiz dışında meydana gelen olayları basından takip ediyorduk fakat Tecrübe Paylaşım Programı sayesinde bizzat içinde bulunma imkânına kavuştuk. Program sayesinde Arakanlı Müslüman kardeşlerimize TİKA tarafından yapılan yardımların ulaştırılmasında bizzat görev aldığım için çok mutlu oldum ve milletimizin cömertliğine bir kez daha şahitlik ettim” dedi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Muhammed Şamil Sağlam ise Tecrübe Paylaşım Programı sayesinde zulümden kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların ölüm ile yaşam arasındaki ince çizgisinde, imkânsızlıklar içinde dahi mutlaka yapılabilecek bir şeylerin olduğunun farkına vardığını ve Türkiye’nin sınırları aşan yardım elinin buralara kadar uzandığını görmekten gurur duyduğunu söyledi.

Sonraki Haber

Türkiye Kamu Özel İşbirliği Tecrübesini Irakla Paylaşıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Türkiye’de Irak Planlama Bakanlığı çalışanlarına yönelik olarak Kamu Özel İşbirliği Modeli başlıklı bir eğitim programı düzenlendi. Gerçekleştirilen bir haftalık eğitim programı kapsamında Kamu Özel İşbirliği modeliyle iş...