Haberler

13 Ağustos 2020

TİKA, Gambiya'nın Kovid 19'la Mücadelesine Desteğini Sürdürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Gambiya’nın Kovid-19 ile mücadelesine destek olmak amacıyla 20.000 tekrar kullanılabilir kumaş maskenin üretimini yapacak olan yerel STK’ya malzeme desteğinde bulundu.

Gambiya hükümetinin Kovid-19 Salgını ile mücadelesine destek olmak amacıyla ülkede 3 projeyi hayata geçiren TİKA, dördüncü proje çerçevesinde tekrar kullanılabilir kumaş maske üreten ABM Covid Gambia isimli STK’ya malzeme desteğinde bulunarak, 20.000 yüz maskesinin üretimine destek oldu. Yirmi genç terzinin çalıştığı Serrekunda’da bulunan atölyede üretimine başlanan yüz maskelerinin, Ağustos ayı içerisinde Gambiya Sağlık Bakanlığı işbirliğinde ülke genelinde dağıtılması planlanıyor.

TİKA Banjul Koordinatöru Mehmet Akif Eyigün, yaptığı açıklamada, Gambiya’nın kalkınma iş birliği alanında Türkiye’nin ortağı olduğunu belirterek, “TİKA, özellikle dünyanın Kovid-19’la mücadele ettiği bu zor zamanlarda ülkeye her zaman destek olmaya hazır.” dedi.

TİKA’dan Gambiya’nın Kovid-19 Mücadelesine Dört Farklı Proje ile Destek

Gambiya’da ilk Kovid-19 vakasının görülmesinden bu yana dört proje hayata geçiren TİKA, ilk projesini 1.750 gıda kolisini ülke çapındaki muhtaç ailelere dağıtarak gerçekleştirmişti. Gıda yardımı dağıtımı, bölge konseyleri, Gambiya Yüksek İslam Konseyi, Gambiya Engelliler Federasyonu ve diğer bazı STK’larla işbirliği içinde Mayıs 2020’de yapılmıştı. İhtiyaç sahibi ailelere ulaştırılan 1.750 gıda kolisinin her birinde 25 kilo pirinç, 5 litre yemeklik yağ ve 5 kilo şeker bulunuyordu.

İkinci proje kapsamında, Bundung Anne ve Çocuk Sağlığı Hastanesine sıhhi malzeme bağışı gerçekleştirilmişti. TİKA’nın Kovid-19’la mücadele ve Gambiya’da kaliteli sağlık hizmeti sunumunu destekleme ve geliştirme çabalarının bir parçası olarak TİKA, Bundung Anne ve Çocuk Sağlığı Hastanesi’ne sıhhi malzeme bağışında bulunmuştu. Bağış, hastaneye ölümcül Covid-19 salgınına karşı mücadelesinde yardımcı olmak maksadıyla ve Gambiya’da hala bir sorun olmaya devam eden bebek ölümleriyle mücadeleye yönelik gerçekleştirilmişti.

Üçüncü proje kapsamında ise, Kovid-19’a karşı alınacak önlemlerden biri olan el yıkama kültürünü teşvik ederek, Kovid-19’un yayılmasını önleme amaçlı el yıkama istasyonlarının oluşturulması amacıyla gerçekleştirilmişti. Tamamen el teması olmadan el yıkamaya imkan veren el yıkama istasyonları  Gambiya Teknik Eğitim Enstitüsü (G.T.T.I) ile işbirliğinde üretilerek bölge konseylerine dağıtılmıştı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Gazze'deki Felçli Hastalara Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), abluka altındaki Gazze'de 30 felçli hastanın evine “elektrik üreten güneş enerjisi sistemi” kurdu. Gazze'de sık sık yaşanan uzun süreli elektrik kesintileri, enerjiye bağlı tıbbi ekipmanlar kullanmak zorunda olan...