Haberler

29 Aralık 2022

TİKA, Etiyopya'da “Bebekler Ölmesin” Diye Kurulan Vakfa Tıbbi Ekipman Temin Etti

Etiyopya’da, anne ve bebek sağlığı için yaptığı çalışmalarla simge haline gelen LeDeG Vakfı’na, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) tıbbi ekipman desteği yapıldı.

Genç yaşta evlendirilen annesinin zorlu doğumundan sonra hastalığı nedeniyle ölüme terk edilen ancak hayatta kalmayı başaran ve doktor olan Teguest Guerma tarafından kurulan LeDeG Vakfı, kurucusunun dünyaca ün kazanan çabalarından ötürü ülkede simge haline geldi.

TİKA tarafından LeDeG Anne Çocuk Sağlığı Merkezi ve Ebelik Koleji’ne; iyileştirme odası izleme makinesi, oksijen konsantratörü, elekrolit analizörü, aşı buzdolabı, hava yolu emiş makineleri ve kan gazı analizörü temin edildi.

Ekipmanların teslim töreninde Addis Ababa Büyükelçilik Müsteşarı Mustafa Kemal Basa, TİKA  Addis Ababa Koordinatörü Cengiz Polat, LeDeG Anne Çocuk Sağlığı Merkezi ve Ebelik Koleji Müdür Vekili Dr. Tilahun Bogela ile merkezin sağlık çalışanları hazır bulundu.

Dr. Tilahun, yardımlardan dolayı TİKA ve Türkiye Cumhuriyetine teşekkürlerini sunarken, Büyükelçilik Müsteşarı Mustafa Kemal Basa da böyle güzel bir kuruma destek olmaktan dolayı gurur duyduklarını ifade etti.

TİKA Addis Ababa Program Koordinatörü Polat ise TİKA olarak 30 yıldır dünyanın farklı coğrafyalarında olağanüstü hikayeler yazdıklarını, bugün de burada Dr. Guerma’nın yazdığı muhteşem hikâyenin bir parçası olmaktan onur duyduklarını belirtti.

Addis Ababa'da eski bir Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üst düzey personeli ve Afrika Tıp ve Araştırma Vakfı (AMREF) Genel Müdürü Dr. Teguest Guerma’nın 2018 yılında kendi emeklilik fonlarını bağışlayarak kurduğu Vakıf, hem ebelik lisans eğitimi veriyor hem de anne ve çocuk sağlığı merkezinde yardıma muhtaç hastalara sağlık hizmeti veriyor.

Teguest Guerma kimdir?

Erken yaşta evlendirilen annesinin ilk çocuğu olan Teguest Guerma, doktorların hem annesi hem de kendisinin durumu kötüye gittiği için ölüme terk ettiği çocuklardan biri.

Zorlu doğumdan sonra hem anne hem de Teguest Guerma’nın hayatta kalması sonrası annesinin çabalarıyla Guerma ve kardeşleri okuyarak doktor olmayı başardı.

Sosyal sorumluluk projeleriyle hem ülkesinde hem de dünyada tanınan bir isim haline gelen Guerma, hayat hikayesini “Let Her Die” (Bırakın Ölsün) adlı bir kitaba dönüştürdü.

Fransa’nın en yüksek liyakat madalyası olan Legion d’honeur Şövalyelik Nişanı’na layık görülen Teguest Guerma bu yıl Etiyopya Kadınlar Birliği tarafından 2022 yılı Yılın Kadını Mükemmellik ödülüne de layık görüldü.

Sonraki Haber

TİKA, Bangladeş'te Sportif Faaliyetlerle Kız Çocuklarının Gelişimine Katkı Sunuyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bangladeş’in Moulvi Bazar ve Bagerhat’ta bölgelerinde yaşayan kız çocukları ve aileleri için farkındalık oluşturmak amacıyla “Bana Bir Şans Verin” projesi başlattı. TİKA tarafından Bangladeş’te başlatılan Bana Bir Şans...