Haberler

23 Mart 2012

TİKA Doğu Kazakistan'da Engelleri Eğitimle Aşıyor

Doğu Kazakistan’da bulunan Semey şehri; 1949-1991 yılları arasında Rusya’nın 400’den fazla nükleer deneme yaptığı bölge olarak biliniyor. Şehirdeki görme engellilerin oranı Kazakistan ortalamasının 2,5 katı. Ülkede bu konuda eğitim veren 8 okul bulunuyor 3 No.lu Okulda 160 öğrenci eğitim görüyor.

 

Doğu Kazakistan’ın Semey şehrinde bulunan 3 No.lu Görme Engelli Çocuklar Okulunun üç yöneticisine ülkemizdeki görme engelliler eğitim sistemi ve yöntemleri hakkında bilgi vermek, bu konudaki işbirliği olanaklarını değerlendirmek üzere 18-24 Mart 2012 tarihleri arasında, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

 

Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Görme Engelliler Anabilim Dalı Başkanlığı ve MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleşen programla Kazak Heyet, Ankara’da bulunan Gazi Üniversitesi başta olmak üzere, Emniyetçiler İlköğretim Okulu, Göreneller Görme Engelliler İlköğretim Okulu ve İş Okulu, Altındağ Rehberlik ve Araştırma Merkezini, İzmir’de bulunan Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu ile Karşıyaka Rehberlik ve Araştırma Merkezini, İstanbul’da bulunan Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu ve İş Okulunu ziyaret etti.

 

Heyet ziyaret programı doğrultusunda TİKA Başkanlığı Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk tarafından kabul edildi.

 

Daha sonra Nevruz Bayramı kutlamaları çerçevesinde Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev’i makamında ziyaret etti.

 

İki ülke arasında uluslararası tecrübe kazanmak, takip edilen eğitim yöntemleri hakkında bilgi alışverişinde bulunulması ve görme engelli Kazak öğrencilerin daha iyi koşullarda eğitim alması amaçlanıyor. 

Sonraki Haber

Türkiye ve Mısır'ın Ortak Tarihi Geçmişten Geleceğe Taşınıyor

Türkiye ve Mısır’ın ortak tarihi geçmişine ait eserler TİKA tarafından restore edilecek. 25 Mart 2012 tarihinde TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet El-Ezher Şeyhi Ahmed Al-Tayeb’i ziyaret etti. Türkiye’nin Mısır’da gerçekleştirdiği proje ve...