Haberler

01 Mart 2019

TİKA Desteğiyle Moğol Mahkumlar Meslek Sahibi Oluyor


Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle Ulanbator’daki 441 nolu cezaevinde kurulan demir doğrama atölyesinde eğitim alan mahkumlar, torna, kaynakçılık ve demir doğrama gibi uzmanlık gerektiren işlerde sertifika aldı.

TİKA’nın, Moğolistan’daki projeleri kapsamında 2016 yılında cezaevlerinin bağlı olduğu İcra Muhakeme Kurumu iş birliğinde 441 No.lu Cezaevi’nde demir doğrama atölyesi kurdu. TİKA açık cezaevindeki atölyede ihtiyaç duyulan torna tesviye, demir bükme, demir kesme ve doğrama, kaynak makinesi gibi malzemeleri temin etti.

Moğolistan İcra Muhakeme Kurumu da atölye binasını genişleterek daha önce kullanılan küçük atölyenin yerine daha büyük bir binada çalışmaların yapılabilmesine imkan tanıdı.

TİKA’nın desteğiyle ayrıca Türkiye’den torna, demir doğrama, kaynakçılık konusunda eğitim vermek üzere 4 uzman Moğolistan’a getirildi. Eğitmenlerin 45 gün boyunca verdiği eğitimden 50’den fazla mahkum yararlandı ve sertifika alarak atölyede çalışmaya başladı.

Meyvelerini kısa sürede vermeye başlayan proje kapsamında, Moğolistanlı mahkumlar burada aldıkları eğitimle meslek sahibi olmaya başladı. Hafif suçlardan hüküm giymiş onlarca mahkum, demir doğrama ustası, kaynakçı ya da torna ustası oldu.

Cezaevi Müdürü Nergui Chimeddorj, yürüttükleri projeyi anlatırken, TİKA’ya 2015’te başvurduklarını, bir yıl geçmeden projenin hayata geçirildiğini söyledi. Chimeddorj, mahkumların meslek sahibi olmalarının yanı sıra cezalarını tamamladıktan sonra daha kolay iş bulabildiklerini ve böylece tekrar suç işlemekten uzak kaldıklarını ifade etti.

Chimeddorj, “2017’de bu cezaevinden çıkan mahkumların yüzde 60 ila 70’i istihdam edilmişti. 2018’de bu oran yüzde 80’e kadar ulaştı.” dedi.

Ulanbator’da 2017’de inşa edilen büyük bir cezaevinin ranza, kapı, demir parmaklık gibi ihtiyaçlarının da buradaki atölyede üretildiğini belirten Chimeddorj, TİKA’ya desteklerinden ötürü teşekkürlerini iletti.

Bu arada mahkumlar, atölyedeki çalışmalarının karşılığında para da kazanıyor. Bazı mahkumlar kazandıkları parayla cezalarının bir parçası olan tazminatları ödüyor. Bazı mahkumlar da ailelerine para göndererek cezaevinden onlara destek oluyor.

Sonraki Haber

TİKA'dan Hırvatistan'da Yaygın Eğitime Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Hırvatistan'ın Slunj şehrinin kültür yaşamında hayati öneme sahip Halk Eğitim Merkezi binasının tamamı yapılan tadilat çalışmasıyla yenilenerek donanım desteği sağlandı. Son savaşta işgal altında bulunan ve büyük...