Haberler

06 Nisan 2019

TİKA Desteğiyle Azerbaycan Noter Arşivi Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Azerbaycan’da adalet ve noter hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlanmasına yönelik hayata geçirilen faaliyetler kapsamında destek sağlanan Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Devlet Noter Arşivi’nin yeni hizmet binasının açılışı yapıldı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı bünyesinde,  noterlerde üretilen evrakları kabul etmek, kaydını tutmak,  muhafaza etmek ve kullanımını sağlamak üzere kurulmuş bulunan Devlet Noter Arşivi, vatandaşların ülkenin farklı noterlerinde değişik zamanlarda düzenlenmiş belgeleri elde etmelerine imkân sunuyor. Ülkenin son yıllar kaydetmiş olduğu gelişme sonucunda özel hukuk ilişkilerinin de genişlemesi ile noterlerin her yıl düzenlediği ve onayladığı evrakların muhafaza edilmesi bakımından yetersiz kalan Devlet Noter Arşivi’nin kapasitesi TİKA desteği ile iki katına çıkarıldı.

Yeniden kurulan Devlet Noter Arşivi’nin açılışı T.C. Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Kayı ve Noter İşleri Genel Müdürü İlgar Memmedov, TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki,  T.C. Bakü Büyükelçiliği ve  Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı yetkilileri, Bakü’deki Türk kuruluşları ile Azerbaycan’ın önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Açılışı programında konuşan Büyükelçi Özoral,  Azerbaycan’ın, TİKA’nın bugüne kadar en fazla yardım ettiği ve eser ortaya koyduğu ülkelerden biri olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklığın da ötesine geçen kardeşlik ilişkileri olduğunu vurgulayan Özoral, “Azerbaycan’ın hafızasını, tarihini koruyacak arşivlerin yapılması bizim de öncelik vereceğimiz önemli konulardan biridir. Çünkü Azerbaycan’ın tarihi bizim de tarihimiz, Azerbaycan’ın öncelikleri bizim de önceliklerimizdir.” dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Kayıt ve Noter İşleri Genel Müdürü İlgar Memmedov konuşmasında,  Devlet Noter Arşivi’nin çok önemli bir kurum olduğunu ve arşivde 1,5 milyon belge bulunduğu söyledi. TİKA’nın desteği ile arşivi daha iyi hale getirdiklerini, daha fazla belge tutmak için olanak sağladıklarını belirten Kayıt ve Noter İşleri Genel Müdürü İlgar Memmedov,  TİKA yetkililerine teşekkür etti.

TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki de TİKA’nın Azerbaycan’ın kalkınmasına destek olmak amacıyla eğitimden sağlığa, kültürden tarıma, idari altyapıların desteklenmesi dahil birçok alanda projeler yürütmekte olduğunu bildirdi.  Devlet Noter Arşivi’nin sağlanan desteğin Azerbaycan’ın adalet ve noter hizmetlerinin geliştirilmesine ve vatandaşların daha iyi hizmet almalarına katkı sağlayacağını ifade etti.

Vatandaşların özel hukuk ilişkileri kapsamında sık sık ihtiyaç duydukları mülkiyet hakları ve miras durumları ile ilgili başta olmak üzere hukuk evraklarının muhafaza edilmesi ve tek merkezden kullanıma sunulması bakımından önemli fonksiyon üstelenen Devlet Noter Arşivi, TİKA tarafından sağlanan destek ile daha çok sayıda vatandaşa ve daha etkin hizmet sunabilecek.

Sonraki Haber

TİKA ve AA İş Birliğinde "Enerji Muhabirliği Eğitimi"

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Anadolu Ajansı (AA) işbirliğinde yabancı gazeteciler için düzenlenen "Enerji Muhabirliği Eğitimi" başladı.  TİKA'nın muhabir yetiştirme programı kapsamında, AA'nın nitelikli alan muhabiri yetiştirme vizyonu çerçevesinde, AA Haber Akademisi bünyesinde...