Haberler

04 Temmuz 2022

TİKA Desteği İle Kurulan Tacikistan'nın İlk Meyve Fidanı Üretim Merkezi Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Tacikistan Şirinşoh Şohtemur Ziraat Üniversitesi'nin eğitim ve bilimsel araştırma çiftliğinde kurulan 25 dönümlük araştırma-uygulama meyve ve fidan üretim bahçesinin açılışı yapıldı.

Açılış programına, Tacikistan Tarım Bakan Birinci Yardımcısı Muzaffar Mirzozoda, TİKA Duşanbe Koordinatörü İbrahim Erbir, Tacikistan Ziraat Üniversitesi Rektörü Usmon Mahmadyorzoda, Hisar Belediye Başkan Birinci Yardımcısı Nusratullo Ayubzoda, üniversite hocaları ve öğrencileri ile tarım uzmanları katıldı.

Tacikistan'da modern sulama alt yapısından örtü destek sistemine, zirai meteoroloji istasyonundan dikilen fidan türlerini kapsayan bu alanında gerçekleştirilen ilk proje olma özelliğini taşıdığını belirtti. Erbir, 25.000 metrekarelik alana kurulan araştırma-uygulama meyve bahçesine 2.000 adet elma, 350 adet kiraz ve 360 adet erik fidanı ile farklı türlerde 12.500 elma anacının dikiminin yapıldığını ve toplamda 20.000 metrekarelik meyve bahçesi ve 5.000 metrekarelik fidan üretim alt yapısının oluşturulduğunu söyledi.

Tacikistan İçin Önemli Bir Adım

Açılış programında konuşan Tacikistan Tarım Bakan Birinci Yardımcısı Muzaffar Mirzozoda ise, projenin Tacikistan için önemli bir adım olduğunu belirterek halihazırda ülkedeki mevcut meyve ağaçlarının yaşlanmaya başladığı bir dönemde yılda yaklaşık 100 bin meyve fidanı yetiştirme kapasitesine sahip böyle bir merkezin kurulmuş olmasını stratejik öneme sahip bir adım olarak tanımlayarak, TİKA'ya proje için teşekkür etti.

Tacikistan Ziraat Üniversitesi Rektörü Usmon Mahmadyorzoda de, projenin en başından üniversitenin akademisyen ve öğrencilerinin aktif katılımıyla gerçekleştirilmiş olması nedeniyle uygulama aşamasından itibaren tam bir eğitim projesi olarak hayata geçirildiğini ifade etti. Mahmadyorzoda, kurulan fidan üretim merkezinin üniversitenin ziraat alanındaki eğitim ve bilimsel çalışmalarına ve gelişimine çok büyük bir katkı sağlayacağını aktardı.

Ülkenin tek ve en köklü eğitim kurumu olan Tacikistan Şirinşoh Şohtemur Ziraat Üniversitesinde 11.000'den fazla öğrenci eğitim alıyor.

Sonraki Haber

Srebrenitsa Soykırımının 27. Yıl Dönümü Dolayısıyla Panel Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle Gazi Üniversitesi'nde Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü dolayısıyla "27. Yılında Srebrenitsa Gerçeği: Medeniyetin İmtihanı" temalı panel düzenlendi. TİKA, Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) ve...