Haberler

03 Kasım 2022

TİKA'dan Ugandalı Çiftçilere Sulama Ekipmanı Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Uganda'nın Lwengo şehrindeki çiftçilere sulama ekipmanı desteğinde bulundu.

Uganda’nın batısında Masaka ve Mbarara şehirleri arasında yer alan Lwengo ili, domates ve kahve üretimi alanında ülkenin öncü şehirlerinden biri konumunda bulunuyor. Yerel yönetime ait arazilerde üretim gerçekleştirilen ülkede, kurak dönemlerde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Sulama sorununu en aza indirmek amacıyla bölgede proje yürüten TİKA, çiftçilerin kurak sezonda da tarımsal üretim yapabilmeleri amacıyla çiftçilere sulama ekipmanı desteğinde bulundu.

Ekipmanların teslimi törenine, Lwengo Yerel Yönetimi Başkanı George Nutulume, Yerel Yönetimin Tarım İşlerinden Sorumlu Yetkilisi Bailon Kanshengeho, T.C. Kampala Büyükelçi Yardımcısı Can Berk Atasoy, T.C. Kampala İçişleri ve Emniyet Müşaviri Mehmet Ali Özuğur, TİKA Uganda Koordinatörü Ömer Aykon ve Lwengolu çiftçiler katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, tarım ve diğer sektörlerde Ugandalılara desteklerinin devam edeceğinin altını çizen TİKA Koordinatörü Ömer Aykon, bölgede çiftçilere verilen sulama ekipmanları desteği sayesinde kurak sezonda da ekim yapılabileceğini, domates ve kahve üretiminde büyük artışlar sağlanacağını kaydetti.

Lwengo Yerel Yönetiminden Tarım Mühendisi Kanshangeho Bailon ise temin edilen sulama ekipmanlarının yerel halk için önemine dikkat çekti. Bölgedeki halkın ve çiftlik hayvanlarının iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiği ifade eden Bailon, sulama sistemi kurulumu tamamladıktan sonra çiftçilerin rahat bir nefes alacağını belirtti.

Uganda’da 2013'ten buyana çeşitli projelere imza atan ve 2017'de başkent Kampala’da açtığı ofis ile proje alanlarını genişleten TİKA, ülkede, eğitim, sağlık, tarım ve hayvancılık ile mesleki eğitim sektörlerinde yeni projeler hayata geçirmeye devam ediyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Saraybosna Üniversitesine Teknolojik Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’te bulunan Uluslararası Saraybosna Üniversitesine bilimsel araştırmalarda kullanılması amacıyla atomik kuvvet mikroskobu temin edildi. TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve üretilen yüksek teknolojiye dayalı atomik kuvvet mikroskobu Uluslararası...