Haberler

27 Ocak 2022

TİKA'dan Tacikistan’da Norak Kadın Cezaevine Atölye Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tacikistan Cumhuriyeti Adliye Bakanlığı Ceza İnfaz Genel Müdürlüğüne bağlı ülkenin tek kadın cezaevi olan Norak Kadın Cezaevinde üretim, mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı makarna üretim imalathanesi ve dikiş atölyesi kurulum projelerini hayata geçirdi.

Norak Kadın Cezaevi, ülkenin tek kadın cezaevi olup 300'den fazla hükümlü bulunmaktadır. Tacikistan Hükümeti'nce yürürlüğe konulan yeni "Stratejik Eylem Planı" ile 2030 yılına kadar ceza infaz sisteminin reform edilmesine karar verilmiştir. Bu strateji kapsamında TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ile Norak Kadın Cezaevinde kadın hükümlülerin cezaevindeyken hem üretime katılmaları ve meslek edinmeleri hem de tahliye sonrası iş bulma imkânlarının arttırılması amacıyla dikiş atölyesi ve makarna üretim imalathanesi kuruldu.

Proje kapsamında, cezaevine üretimden paketlemeye kadar tüm süreçler gerçekleştirilebildiği ve günde 400 kilo makarna üretme kapasitesine sahip modern bir makarna imalathanesi kuruldu. Üretilen makarnaların hem cezaevlerindeki ihtiyacı karşılaması hem de talep olması durumunda restoran ve kafe gibi yerlere de satılması planlanmaktadır. Hâlihazırda makarna atölyesinde dönüşümlü olarak 14 kadın mahkûm çalışmaktadır.

Ayrıca proje kapsamında, cezaevinde kadınlara meslek edindirilmesi amacıyla bir de dikiş atölyesi kazandırılmıştır. Toplam 20 kişinin eğitim alabileceği atölyede mesleki eğitimin yanı sıra üretim de yapılması amaçlanmaktadır. Özellikle Adliye Bakanlığı başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri doğrultusunda dikiş atölyesinde üretim yapılabilecektir.

Kurulan dikiş atölyesi ve makarna imalathanesinde üretim faaliyeti başlamıştır.

Sonraki Haber

TİKA’nın Desteğiyle Azerbaycan’da “Tıbbi Araştırmalarda Yöntem Bilim” Eğitimi Düzenlendi

Azerbaycan’da, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi ve Azerbaycan Tıbbi Bölgesel Birimler Yönetim Birliği (TABİB) işbirliğinde, “Tıbbi Araştırmalarda Yöntem Bilim” eğitimi düzenlendi. TABİB bünyesindeki bilimsel araştırma enstitüleri ve merkezlerinde...