Haberler

06 Mayıs 2022

TİKA'dan Özbekistan'da Yerli Tohum Projesi

Türk İşbirliği ve Koordiansyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye'nin patates ıslahı ve yetiştirme tekniği çalışmalarında geliştirdiği yerli ve milli çeşitler ile teknoloji transferi konularındaki tecrübesini Özbekistan’a aktarıyor.

TİKA tarafından geliştirilen proje ile Özbekistan’ın yerli patates tohumculuğunu desteklemek amacıyla, Türkiye’den getirilen 9 bin 250 kg’lık 6 adet tescilli patates türü Taşkent Sebzecilik, Kavun ve Patates Araştırma Enstitüsü’nün arazilerinde demonstrasyon ve verim denemelerinin yapılması amacıyla teslim edildi.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü ve Türk Özel Sektör Tohumculuk kuruluşları tarafından geliştirilen türler deneme ekimleri sonrasında enstitüye bağlı araştırma istasyonlarında çoğaltılacak.  Yapılacak ekim denemelerinde en yüksek verimi elde etmek amacıyla Türkiye’de üretimi yapılan patates hasat makinası, ekim makinası, sırt açma ve çapalama aleti, gübre serpme ve pülverizatörden oluşan zirai alet seti de enstitüye teslim edildi. Proje kapsamında 2 dönümlük bir alanda yağmurlama sulama sistemi de kuruldu. Ekim sezonu sonrası patateslerin yetişme ve hasat dönemlerinde Türkiye’den uzman ziyaretleri gerçekleştirilecek ve invitro doku kültürü eğitimleri gerçekleştirilmesi için Özbek araştırmacılar Türkiye'ye gönderilecek.

Patates çeşitliliği ve sertifikalı tohumluk bakımından tamamen dışa bağımlı olan Özbekistan'da yıllık 15.000 ton patates ithalatı yapılırken, tarımsal ekimlerde verim ise dünya ortalamasının altında.

Sonraki Haber

TİKA’dan Bosna Hersek Sırp Entitesi’ndeki İlk Türkçe Dil Kursuna Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından; Banja Luka Üniversitesi Filoloji Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Dışı Dil Kursları programı ile eğitim verecek olan “Türkçe Dil Kursu”na donanım desteği sağlandı. Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti...