Haberler

28 Nisan 2022

TİKA’dan Özbekistan’da Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü ve Türk Dili Laboratuvarı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından donanım desteği sağlanan ve Özbekistan’ın güney bölgesindeki dil eğitiminin önemli bir merkezi olan Semerkant Şeref Reşidov Devlet Üniversitesi Türkoloji Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Laboratuvarı törenle hizmete açıldı.

Semerkant Devlet Üniversitesi’nde gerçekleşen törene TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, T.C Semerkant Başkonsolosu Salih Caner, Semerkant Vilayeti Gençlik Politikaları, Sosyal Kalkınma ve Manevi-Maarif İşlerinden Sorumlu Vali Yardımcısı Hurşid Oçilov, “İpek Yolu” Turizm ve Kültürel Miras Uluslararası Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Juliboy Eltazarov, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmadjon Soliyev, TİKA Taşkent Program Koordinatörü Cemalettin Tüney, üniversite yönetimi ve öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Törende konuşma yapan Rektör Yardımcısı Juliboy Eltazarov, Semerkant Devlet Üniversitesinde bünyesindekiTürkoloji Enstitüsünün, İstanbul, Ankara ve Marmara Üniversiteleri ile iş birliği içinde TİKA’nın mali ve teknik desteği ile kurulduğunu ifade ederek bu enstitünün iki kardeş ülkenin cumhurbaşkanlarının bir hayalinin olduğunu söyledi. Eltazarov, enstitü vasıtasıyla ülkelerinde Türk Dünyası araştırmalarının yapılacağını ve bu merkezin Türk halklarının dil ve kültürünün bilimsel incelenmesine değerli katkılar sağlamasını temenni ettiklerini belirterek Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

TİKA Başkan Yardımcı Dr. Mahmut Çevik ise yaptığı konuşmada, köklü Türkoloji geleneklerine sahip üniversitede Türk tarihine, fikir ve inanç dünyasına mal olmuş birçok önemli şahsiyetin doğduğu, yaşadığı bu coğrafyada Türkoloji çalışmalarının ve eğitiminin yapılmasının anlamlı ve zorunlu bir faaliyet olduğunu belirtti. Bu hizmetin bir parçası olmanın kendileri için de gurur verici olduğunu vurgulayan Çevik, bu sayede Türkoloji ilminin ihtiva ettiği bütün alanlarda yapılacak çalışmaların değerli kazanımları da beraberinde getireceğini ifade etti. Çevik ayrıca, yeni kuşakların bilinçli fertler halinde bu alanlara yönelmelerine imkan tanıyacak merkezde özellikle Türk dilinin gücünü ve etkisini dünyaya ilan eden Ali Şir Nevâi’nin izinde yeni büyük şahsiyetlerin yetişmesine vesile olacağını ifade etti.

Projenin diğer ayağında ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İLESAM tarafından derlenen 7 bin 500 Türkçe kitap TİKA’nın desteği ile Özbekistan’a ulaştırılacak. Tarih, dil, Türkoloji vb. çalışmalardan oluşan kitaplar enstitü kütüphanesine teslim edilerek araştırmacı ve öğrencilerin istifadesine sunulacak.

TİKA Taşkent Program Koordinasyon Ofisi aracılığıyla Özbekistan’da iki ülke arasındaki iş birliğine katkı sağlayacak, başta sağlık olmak üzere, idari alt yapının geliştirilmesi, eğitim, kültürel işbirliği, tarım ve hayvancılık, ekonomi ve diğer sektörlerde bugüne dek 918 proje ve faaliyet hayata geçirildi. Semerkant Vilayetinde ise bugüne kadar kültür başta olmak üzere 18 farklı proje ve faaliyet uygulandı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Güney Amerika Ülkesi Peru’da Ramazan Programları

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Güney Amerika'da Ramazan programı kapsamında Peru İslam Dernekleri iş birliğinde Peru’da ihtiyaç sahibi 600 aileye gıda kolisi dağıtıldı ve 200 kişilik iftar yemeği düzenlendi. TİKA tarafından, Lima şehrinde...