Haberler

02 Aralık 2022

TİKA'dan Madagaskar’da Kahve Üreticilerine Fide Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afrika’nın doğusunda bulunan ada ülkesi Madagaskar’da “Kahve Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” kapsamında 30 bin adet Arabica kahve fidesi desteğinde bulunuldu.

TİKA, Türkiye’nin Antananarivo Büyükelçiliği ve Madagaskar Cumhuriyeti Senatosu iş birliğinde başkent Antananarivo’ya 270 km uzaklıkta bulunan Ambositra ve Fandriana bölgelerindeki 150 dönüm araziye ekilmek üzere 30 bin Arabica kahve fidesi desteğinde bulunuldu. Aynı zamanda 60 ton gübre, kürek, sulama kabı ile zirai malzeme de temin edildi.

Verilen destek ile yaklaşık bin kişiye istihdam imkânı sağlanmış oldu.

Ekipmanların teslim törenine katılan Madagaskar Cumhuriyeti Bölge Senatörü Rasolondrantsımba Raymond Nala, desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne ve TİKA’ya teşekkürlerini sundu. Nala, projenin bölge halkı ve çiftçileri açısından oldukça değerli olduğunu kaydetti.

Yılda 75 tonun üzerinde kahve üretimi hedefleniyor

Türkiye’nin Antananarivo Büyükelçisi İshak Ebrar Çubukçu da TİKA tarafından sağlanan destek sonucunda yılda 75 tonun üzerinde kahve çekirdeği üretmeyi hedeflediklerini belirtti.

Başta ihracat ve istihdam olmak üzere Madagaskar ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını aktaran Çubukçu, “Türkiye’de bir söz vardır ‘bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır’ diye temin edilen kahve fidelerinin Türkiye ve Madagaskar arasında sürdürülen dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin daha da güçlenerek ilelebet sürmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

2 yıl sonra meyve vermesi beklenen 30 bin kahve fidesinden, ağaç başına 2,5 kg kahve çekirdeği toplanılması hedefleniyor.

Sonraki Haber

Karadağ’da 15 Çiftçiye Sera Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Örtü Altı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında kurulumu tamamlanan sera çadırları Karadağ'ın Pljevlja bölgesindeki 15 üreticiye teslim edildi. Karadağ’ın tarımsal üretiminde önemli yere sahip seracılığa 2015 yılından bu...