Haberler

22 Mart 2019

TİKA'dan Kırgızistan'daki Görme ve İşitme Engelli Ailelerin Çocuklarına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te görme ve işitme engelli çocuklara yönelik ilk olma özelliği taşıyan eğitim ve sanat merkezi kurdu.

TİKA desteğiyle başkent Bişkek'e bağlı Oktyabr ilçesi Kök-Jar semtinde görme ve işitme engelli 135 ailenin kaldığı Sosyal Konutların yanında faaliyet gösteren Ulusal Görme ve İşitme Derneği merkezinde kütüphane olarak kullanılan odaların bakım ve onarımı yapıldı. Ulusal Görme ve İşitme Derneğine bağlı olarak faaliyet gösteren Edinstyo Natsiy Derneği'nin talebi üzerine gerçekleştirilen proje kapsamında merkezin tamiratının ardından engelli çocuklar için çocuk eğitim ve sanat merkezi kuruldu. Merkezin mobilya ihtiyacını da gideren TİKA ayrıca bilgisayar, yazıcı, fotoğraf makinesi, müzik aleti, ses sistemleri, farklı beden milli kıyafetler, ısıtıcı soba, şofben, satranç ve dama takımları, jimnastik kilimler ve kırtasiye malzemesi temin etti.  TİKA tarafından tadilat ve donanımı tamamlanan Çocuk Eğitim ve Sanat Merkezi projesinin devir teslim töreni gerçekleşti.

Törene, K.C. Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı Aliza Soltonbekova, Oktyabr Kaymakamı Maksim Sitnikov, ​Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat'ın eşi Vasiliki Fırat, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, Koordinatör Yardımcısı Fatih Abdi Çetin, Kırgızistan Görme ve İşitme Engelliler Derneği Başkanı Marat Taşbayev, Çocuk Eğitim ve Sanat Merkezi Müdürü Şehrizada Askerova, aileler ve çocuklar katıldı. Kırgız çocuklar, davetlilere, akordeon eşliğinde ulusal marş ve şiirler okudu. Vasiliki Fırat, törende yaptığı konuşmada, Türkiye olarak, Kırgızistan'da sosyal sorumluluk projelerine büyük önem verdiklerini ve bu projeleri TİKA aracığıyla hayata geçirdiklerini belirtti. TİKA'nın çocuklara ve kadınlara yönelik projelere özel önem verdiğini görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Muslu ise TİKA'nın 1992 yılından bu yana Kırgızistan'da faaliyet yürüttüklerini hatırlatarak, "Görme ve işitme engelli ailelerin çocuklarına eğitim desteği sağlayacak sanatsal faaliyetler ve yeteneklerini geliştirecek bir merkezin açılmasına destekte bulunduk. Çocuklar okul sonrası bu merkeze gelerek farklı yeteneklerini keşfedecekler veya geliştireceklerdir." dedi. Taşbayev ise yaklaşık 10 bin üyesinin bulunduğu derneğin bünyesinde eğitim merkezinin kurulmasından duyduğu memnuniyetini dile getirdi.  Görme ve İşitme Engelliler Derneği Eğitim Merkezi Yöneticisi Şahrizada Askarova da merkezin kurulmasına destek veren herkese teşekkür ederek, "Çocuklarımız burada ücretsiz eğitim alarak yeteneklerini geliştirecekler." diye konuştu. 

Sonraki Haber

TİKA'dan Mozambik'teki Afetzedelere İnsani Yardım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Mozambik'te kasırga ve selden zarar görenler için hazırlanan insani yardım paketleri, afetzedelere ulaştırılmak üzere, yardım gemisine yüklendi. Mozambik'teki İdai Kasırgası sonrasında afetzedelerin yaralarını sarmak için hızlı bir şekilde insani yardım çalışmaları...