Haberler

04 Eylül 2019

TİKA'dan Irak Altyapısına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Irak’ta gerçekleştirdiği projelerle Türkiye’nin yardım elini Irak halkına ulaştırmaya devam ediyor.

DEAŞ terör örgütü tarafından yıkıma uğratılan Irak’ın yeniden imarı, kamu hizmetlerinin tesis edilmesi, bölgeye geri dönüşlerin hızlandırılması ve şehrin ticari hayatının normale dönmesi amacıyla tahrip edilen altyapıların onarımı için TİKA tarafından önemli çalışmalar yürütülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Irak’ta 2004'ten bu yana faaliyette bulunan TİKA’nın eğitim, sağlık, tarımsal kalkınma, kurumsal kapasitenin arttırılması, acil gıda yardımlar ve barışı destekleyici alanlar başta olmak üzere Irak'ın ihtiyaç duyduğu her alanda çok sayıda projeyi hayata geçirmeye devam ettiğini ifade etti. Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla TİKA’nın Musul şehrinin yeniden imarı ve ticari hayatının normale dönmesi amacıyla, doğu ve batıyı birleştiren ve savaş sırasında tahrip edilmiş Musul 4 No'lu köprüyü onaracağını açıkladı.

2014’ten itibaren DEAŞ saldırılarına maruz kalan Musul kentinde altyapıların büyük bir bölümü kullanılamaz hale geldi, şehrin doğu ve batı yakasını birbirine bağlayan Dicle nehri üzerine kurulu köprüler terör örgütü tarafından tahrip edildi. Türkiye ve Irak Cumhuriyeti arasında var olan kadim dostluğu pekiştirmek, Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Musul şehri içerisinde ulaşımı kolaylaştırmak ve bölge halkının geri dönüşlerini hızlandırmak amacıyla Musul’da Dicle Nehri üzerindeki 4 ayaklı, 32,45 metre genişliğinde ve 648 metre uzunluğundaki köprü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TİKA tarafından onarılacak. Köprünün TİKA tarafından onarımı için TİKA Başkan V. Serkan Kayalar tarafından sözleşme imzalandı. Sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte projelendirme çalışmaları başladı. Projelendirme sonrasında ise köprünün tadilatı için çalışmalara başlanacak.

Geçtiğimiz yılın sonunda çıkan yangında kullanılamaz hale gelen Kerkük Kayseri Çarşısının restorasyonu ve İslam dünyasının en önemli değerlerinden Şeyh Abdulkadir Geylani'nin Bağdat'taki türbesinin restorasyon çalışmaları TİKA tarafından hızla devam ediyor. Bölgede önemli bir tarihi değeri olan İmam-ı Azam Külliyesi’nin restorasyonu için projelendirme çalışmaları ise tamamlandı.

TİKA, ortak tarihi ve kültürel mirasın restore edilerek gelecek nesillere aktarılması çalışmalarının yanında, Irak’ın birçok bölgesine doğal afetler ve terörden etkilenen insanların ihtiyaç duyduğu acil gıda yardımları konularında yaptığı yardımlarla Irak halkına Türkiye’nin yardım elini uzatmaya devam ediyor.

Sonraki Haber

TİKA Gönüllüleri Cezayir’de

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) "Tecrübe Paylaşımı Programı" kapsamında Cezayir’de bulunan gönüllü öğrenciler, kimsesiz çocuklar için TİKA tarafından yapılmakta olan eğitim merkezi inşaatındaki çalışmalara katıldı. Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında Cezayir’de bulunan 15 gönüllü...