Haberler

09 Aralık 2022

TİKA'dan Hırvatistan'daki Gastronomi Eğitimi Veren Merkeze Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Hırvatistan'da engelli, travma sonrası rehabilitasyon gereksinimli, yetim çocuklar ve bakıma muhtaç yaşlı bireylere gastronomi alanında eğitim vermeyi amaçlayan merkeze ekipman desteği sağladı.

TİKA, Yeme-İçme Hizmetleri Özel Eğitimi Öğretmenleri Derneği (UNUO) iş birliğinde başkent Zagreb yakınlarındaki Granesina'da bulunan engelli, travma sonrası rehabilitasyon gereksinimli, yetim çocuklar ve bakıma muhtaç yaşlı bireylere gastronomi eğitimi veren merkeze ekipman desteğinde bulundu.

UNUO bünyesindeki eğitim merkezi UNUO Çadırı’nın, 2020’de meydana gelen deprem sebebiyle zarar gören binasında yenileme çalışması gerçekleştirildi. Ocak ve fırınların çalıştırılması için gereken jeneratör; eğitimler boyunca kullanılacak olan sos makinesi, sofra takımları vb. yemek pişirme ve servis malzemeleri temin edildi.

Merkezde düzenlenen ekipman teslim törenine; Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran, TİKA Zagreb Koordinatörü Sedef Bulut, UNUO Başkanı Vedran Habel, merkezdeki eğitmenler ve kursiyerler katıldı.

Büyükelçi Kıran, buradaki konuşmasında, "UNUO ve TİKA'mızın iş birliğiyle gerçekleştirdikleri bu güzel ortamda aldığınız eğitimlerle, yaptığınız çalışmalarla, sizleri Türkiye'de güzel hediyelerle ağırlamaktan çok büyük bir memnuniyet duyacak arkadaşlarınız." dedi.

Engelli olmanın "eksiklik olmadığının" altını çizen Kıran, "Herkes bir gün engelli olabilir. Önemli olan bu engelleri aşacak dirayete sahip olmak. Türkiye'de de milyonlarca engelli kardeşimiz var. Hükümetimiz, onların engellinin bir kabahat olmadığını anlamak ve anlatmak için çok önemli çalışmalara imza atıyor." diye konuştu.

Büyükelçi Kıran, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, aynı imkanlardan Hırvatistan'daki engelli kardeşlerimizin de yararlanması için çok büyük bir hassasiyeti var. İşte bunun bir sonucu olarak bu müstesna mekanı UNUO'yla birlikte TİKA'mız aracılığıyla hayata geçirmekten çok büyük bir gurur duyuyoruz."

Kıran, ayrıca bu çalışmanın, TİKA'ın Hırvatistan'da gerçekleştirdiği projelerden sadece birisi olduğunu kaydetti.

UNUO Başkanı Habel de derneğin uzun yıllardır bedensel engelli ve ebeveyn bakımından yoksun çocuklarla ilgilendiğini söyledi. Habel, TİKA ve Türkiye'nin Zagreb Büyükelçiliğine destekleri için teşekkür etti.

UNUO hakkında

Zihinsel ve/veya fiziksel engelli, travma sonrası rehabilitasyon gereksinimli ve toplumdan benzer sebeplerle dışlanmış kimsesiz çocuklardan yaşlılara kadar genişleyen bir kitleye, yeme-içme hizmetleri eğitimi veren UNUO, eğitimler sayesinde edinilen yetiler ile söz konusu kişilerin topluma ve işgücüne katılımı, meslek sahibi olmalarını ve rehabilitasyon süreçleri hızlandıran çalışmalar yürüten bir kuruluştur.

Toplumun sağlıklı bireyleri ile dezavantajlı bireylerini özel atölyeler ve faaliyetler vasıtasıyla bir araya getiren UNUO, özel eğitimin sonuçlarını pratikte değerlendirirken diğer yandan da toplumun sağlıklı bireylerinin dezavantajlı bireylerle nasıl iletişim kurabileceklerini öğretmektedir.

Sonraki Haber

TİKA’dan Ukrayna’daki Çocuk Hastanesine Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan bir çocuk hastanesinin fiziki şartları iyileştirilerek donanım desteği sağlandı. TİKA, Kiev’de bulunan 8 Numaralı Çocuk Klinik Hastanesi bünyesindeki 2 numaralı çocuk iç hastalıkları...