Haberler

26 Mayıs 2023

TİKA'dan Güney Afrika Cumhuriyetinde Eğitime Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Johannesburg Muslim School’a kurulan fen laboratuvarı törenle hizmete açıldı.

Laboratuvarın açılış törenine Türkiye’nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, TİKA Pretorya Koordinatörü Abdülkadir Abukan, Jamiatul Ulama South Africa Genel Sekreteri ve okulun mütevelli heyeti başkanı Moulana Ebrahim Bham, Johannesburg Muslim School Müdürü Rabia Mia,  Gauteng Bölge Eğitim Birimi’nden Xolani Mhlungu, Selaelo Kgoale ve Stanley Mpereke’nin yanı sıra yerel medya kurumları katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Kandaş, TİKA’nın Güney Afrika’da gerçekleştirdiği kalkınma projelerinin kapsamına ve çeşitliliğine değinirken, bu yeni projenin açılışına katılmanın hissettirdiği mutluluğun ve gururun heyecanını yaşadıklarını söyledi. Kalkınma projelerinde sürdürülebilirliğin önemini vurgulayan Kandaş, buradaki yatırımın öğrencilere emanet edildiğini belirtirken, laboratuvarın hayallerini gerçekleştirmede öğrencileri motive edeceğini not etti.

Müslümanların bilime yaptığı tarihi katkının altını çizen Moulana Bham, konuşmasında tekraren TİKA’ya teşekkür ederken, laboratuvarın okuldaki öğrencilerin bilimsel çalışmaları için çok önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Johannesburg Muslim School Müdürü Mia ise TİKA ve Türk devleti ile halkına teşekkür ederken, bu tip işbirliklerinin kendileri için paha biçilemez katkılar sağladığını dile getirdi.

TİKA Güney Afrika Ofisi Koordinatörü Abukan yaptığı açılış konuşmasında, TİKA Pretorya ofisinin faaliyetlerinde eğitime özel önem verdiğini belirtti. Birçok eğitim kurumunda gerçekleştirdikleri kapasite ve altyapı geliştirme odaklı projelerin TİKA’nın eğitime verdiği ehemmiyetin göstergesi olduğunu belirtti.

Okul öğrencilerini temsilen laboratuvardan yararlanacak bir öğrenci olan Shifa Vahora tarafından yapılan konuşmadaysa Marie Curie’ye atıfla “bir bilim insanı laboratuvarında sadece bir teknisyen değildir: aynı zamanda kendisini peri masalları gibi etkileyen doğa olaylarıyla yüzleşen bir çocuktur” diyerek TİKA’nın kendileri için sağladığı laboratuvarın; deneysel aletleri tanımalarında, bilimsel metotları öğrenmede ve bilgileri analiz etmede çok yararlı olacağını ifade etti.

Sonraki Haber

TİKA'ya Türkiye Kamboçya İlişkilerine Sağladığı Katkıdan Dolayı Devlet Nişanı Verildi

Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Kamboçya Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Prak Sokhonn, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) ülkeye yönelik çalışmalarından dolayı TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz'a "Birinci Derece (Grand Cross) Devlet...