Haberler

09 Temmuz 2019

TİKA'dan Gine Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı(TİKA) koordinasyonunda Meteoroloji Genel Müdürlüğü mühendisleri tarafından Gine'nin başkenti Konakri'de Kalibrasyon", "Sayısal Hava Tahmini Eğitimi (SHT) ve MGM'deki Uygulamaları", "Havacılık Meteorolojisi", "Otomatik Meteoroloji Sistemleri" ve "Hava Tahmini" konularında eğitim verildi. Gine'nin başkenti Konakri ve çeşitli bölgelerinden olmak üzere eğitime toplam 36 meteoroloji uzmanı katıldı.

Meteoroloji alanında veri girişleri ve tahmin kayıtları 19. yüzyıl sonlarına dayanan Gine'de meteoroloji alanında uluslararası çapta ilk defa bu sayıda katılımcıya birlikte eğitim verildi. Verilen eğitim Dünya Meteoroloji Örgütü(WMO) standartları ve içeriklerine uygun olarak verildi.

Eğitimin kapanış törenine katılan Gine Ulaştırma Bakanı Danışmanı Younoussa Koita, verilen eğitimin önemine vurgu yaparak TİKA'ya teşekkürlerini sundu ve eğitim alanındaki bu işbirliğinin sadece meteoroloji değil diğer alanlarda devam etmesi gerektiğine değindi. Gine Meteoroloji Genel Müdürü Mamadou Lamine BAH ise verilen eğitimin ve iki meteoroloji kurumunun arasındaki işbirliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, TİKA'ya Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne teşekkürlerini sundu.

Kapanışta söz alan öğrencilerden Thounkara Thionehlia ise öncelikle sağladığı katkılardan dolayı TİKA'ya ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün şahsında Genel Müdür Volkan Mutlu Çoşkun'a teşekkürlerini sundu.

TİKA ve Gine Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasındaki işbirliğinin devam edeceği vurgulandı.

Yine törende söz alan TİKA'nın Konakri Program Koordinatörü Gökhan KESER işbirliğinin devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, Meteoroloji Eğitimleri Programı(METOP) sorumlusu Mehmet Şamil EMİN, verilen eğitimin doğrudan tarım sektörüne de etki edeceğini ve bu eğitimin uzun bir yolun ilk adımı olduğu ve Türkiye ve Gine'nin kardeşliğinin sonsuza kadar devam edeceğini vurguladı.

Sertifika töreninde öğrencilerin duygulandığı ve çok mutlu oldukları ve eğitim veren Meteoroloji Genel Müdürlüğü mühendislerine tekrar tekrar teşekkür ettikleri gözlendi.

 

Sonraki Haber

"2019 Tecrübe Paylaşım Programı"

TİKA'nın öncülüğünde Anadolu Ajansı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk Hava Yolları, Kredi ve Yurtlar Kurumu, TRT ve TÜGVA başta olmak üzere çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşları iş birliğinde üniversite öğrencilerine küresel gönüllülük...