Haberler

02 Nisan 2021

TİKA'dan “Dünya Meteoroloji Günü” Programına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ortaklığıyla gerçekleştirilen 'Meteoroloji Eğitim Programları (METOP) çerçevesinde 23 Mart Meteoroloji Günü kutlama programı düzenlendi.

1961 tarihinden beri her yıl farklı bir tema ile kutlanan ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından “Okyanus, İklim ve Hava" temasıyla, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin ev sahipliğinde düzenlenen kutlama programına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Ege Üniversite Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı ve Kars Millet Vekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Dünya Meteoroloji Örgütü Başkan Yardımcısı Dr. Albert Martis, kurum üst düzey yöneticileri, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Emin Eminoğlu katıldı.

Törende söz alan Bakan Pakdemirli, "Her meteorolojik veri binlerce canı korur ve kurtarır. 1970-2019 yılları arasındaki doğal afetlerin yaklaşık yüzde 79'unun meteorolojik olaylarla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili olduğunun Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından ortaya konulduğunu ifade etti. Bakan Pakdemirli "Yine bu doğal afetler sonucunda can kayıplarının yüzde 56'sı ve ekonomik kayıpların da yüzde 75'inin meteorolojik afetlerden kaynaklanıyor. Dolayısıyla her şeyden önce meteorolojik karakterli doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak, bu afetlerin zararlarının azaltılmasında ve toplumun afetlere karşı direncinin artırılmasında büyük rol oynayacaktır" diyerek meteorolojinin önemine vurguda bulundu.

TİKA ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında devam eden işbirliği sayesinde, Türkiye’nin meteoroloji alanındaki bilgi, kapasite, tecrübesi etkin bir şekilde alıcı ülkelere aktarılarak,  söz konusu ülkere gelişen teknolojik ve teknik altyapımızın aktarılmasına fayda sağlanıyor.

TİKA ve Meteoroloji Genel Müdürlüğüyle işbirliğinin ileriki süreçlerde artan bir şekilde devam ettirilmesi hedefleniyor.

Sonraki Haber

Manas–Altay Dağlarının Kaplanı adlı Roman TİKA Desteğiyle Kırgızistan’ da Tanıtıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Dünya Söz Akademisi Derneği işbirliğinde Prof. Dr. Hayrettin İvgin’in kaleme aldığı “Manas–Altay Dağlarının Kaplanı” adlı eser Kırgızistan’da tanıtıldı. Dünya Söz Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hayrettin İvgin’in Manas...