Haberler

09 Eylül 2015

TİKA'dan Bosna Hersek'e yeni kütüphane

Teşany Belediyesi ile TİKA tarafından finanse edilen proje kapsamında yıllardır "kiracı" olarak faaliyet gösteren Teşany Halk Kütüphanesi'ne yeni ve bina inşa edildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Teşany Belediyesi tarafından finanse edilen proje kapsamında, Bosna Hersek'in orta kesimlerindeki Teşany şehrinde halk kütüphanesi için yeni ve kalıcı bir bina inşa edildi.

Yaklaşık 600 bin avroya mal olan yeni kütüphane binası, 70 yıldır "kiracı" olarak farklı binalarda faaliyet gösteren halk kütüphanesinin kendisine ait bina hasretini de bitirdi.Teşany Belediye Başkanı Suad Huskiç, kütüphanenin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 70 yıllık sıkıntıların ardından halk kütüphanesinin hak ettiği binaya kavuştuğunu söyledi. 

Kütüphane binasının TİKA ve Teşany Belediyesi'nin katkılarıyla inşa edildiğini belirten Huskiç, bu süreçte devletin projeye destek vermediğini ifade etti. Huskiç, yardımlarından dolayı "gerçek dost" olarak nitelendirdiği Türk halkına teşekkür etti.

TİKA Saraybosna Koordinatörü Hüseyin Şanlı da Teşany'nın kültür ve geleneğine fayda sağlayacak bu projeyi gerçekleştirmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Teşany'da eğitime verilen önemin farkında olduklarını kaydeden Şanlı, "Özellikle gençlerin bu binayı en iyi şekilde kullanacağına inanıyorum" dedi.

Teşany Halk Kütüphanesi Müdürü Esmir Başiç ise yaklaşık bin metrekarelik yeni kütüphane binasının yapımına 2009 yılında başlandığını anımsatarak, kütüphane bünyesinde sınıfların, çocuklar ve yetişkinler için bölümlerin ve Türkçe sınıflarının bulunduğunu söyledi.

Kütüphanenin 100 binden fazla eser barındırdığını vurgulayan Başiç, yeni binanın açıldığı bugünün Bosna Hersek kütüphaneciliği için büyük ve tarihi bir gün olduğunu sözlerine ekledi. Bünyesinde 400 yıllık kitapların da bulunduğu Teşany Halk Kütüphanesi, bugüne kadar "kiracı" olarak farklı binalarda faaliyet gösteriyordu.

KAYNAK : AA

.

Sonraki Haber

Moğolistan’da Eğitime TİKA Desteği Devam Ediyor

Moğolistan’ın batısında Göktürk eserlerinin en yoğun olduğu bölge olan Hovd vilayetinin  Darvi İlçesinde bulunan 1926 yılında kurulmuş devlet okulunun tamirat ve tadilat işleri Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tamamlanarak Moğolistan 2015 –...