Haberler

22 Mayıs 2012

TİKA, Bosna'nın Kıyısındaki Şehrin Çocuklarını Unutmadı

Ocak, Bosna-Hersek’in kuzeyinde Bosna-Hersek Federasyonu’na bağlı Posavina Kantonu dâhilinde kalan, Hırvatistan sınırına 10 km uzaklıkta Sava ırmağı kıyısına yakın bir şehir.

Bosna- Hersek’te en son yapılan 1991 nüfus sayımında 30.651 olan Ocak nüfusunun %54,2’si Hırvatlardan, %20,32’si Boşnaklardan, %19,85 Sırplardan oluşuyor. Çok etnikli bir yapıya sahip olan bölgedeki durum bugüne kadar muhafaza edilmiş. 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşın yıkıcı etkiler bıraktığı şehirde özellikle Boşnak nüfus topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Fakat halk %100’lük bir başarıyla tamamlanan geri dönüş süreci sonunda kendilerine ait yerleşim yerlerini önemli ölçüde tahrip edilmiş bir halde buldu. Savaş sonrasında topraklarına dönen Boşnak nüfus yeniden yapılanma yönünde, sosyal hayatın merkezinde bulunan cami ve etrafındaki sosyal kültürel binalarla ilgili çalışmalarını kendi imkanlarıyla yürütüyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Saraybosna Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri tarafından bölgeye yapılan ziyaret esnasında Ocaklı Boşnaklarca yürütülen sosyal-kültürel kompleksin çalışmaları yerinde incelendi ve geliştirilebilecek ortak proje üzerinde görüşmeler yapıldı. Bu çerçevede Ocak İslam Birliği temsilciliği tarafından yürütülen ve inşaatı maddi imkânsızlık nedeniyle yarım kalmış kreş binasının tamamlanması sürecine TİKA’nın destek verilebilmesi için çalışmalar başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan kreş Ocak İslam Birliği’ne Teslim edilmiştir. İnşaat halindeki binanın kreş hizmeti verecek evsafta tadil edilmesi ve donatılmasını içeren proje küçük bir maliyetle önemli bir hizmetin yerine getirilmesini sağlandı.

Ocak şehrinde özellikle Boşnak çocukların kendi sosyal ve kültürel aidiyetleri çerçevesinde eğitim alacakları herhangi bir okul öncesi eğitim kurumunun daha önce bulunmaması nedeniyle proje önemli bir eksikliğin giderilmesine katkı sağladı. Resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından hızla öğrenci kabulüne başlanarak kreşin fiili olarak açılışının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Sonraki Haber

Gazze'de 340 Okul TİKA ile Temiz Suya Kavuştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gazze genelinde 10 adet tuzdan arındırma ünitesi kuruldu. Arıtma üniteleri ile Gazze’deki halkının en önemli sorunlarından olan temiz su ihtiyacına önemli bir katkı sağlandı. Tuzlu suyun TİKA...