Haberler

14 Temmuz 2020

TİKA Binlerce Kenyalı Çiftçinin Hayatını Değiştirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Kenya’nın Nandi eyaletinde bulunan 3 bin 500 üyeli süt kooperatifine sağladığı Türk malı tarım makineleri ile bölgedeki en modern yem üretim tesisini kurdu. Proje ile birlikte yağışlı mevsimde haftalık 20 ton silaj ve 50 ton kuru yem üretimi sağlanarak, süt üretiminin yüzde 30 oranında artması bekleniyor.

TİKA, Kenya’da modern tesisler kurarak kümes hayvancılığı, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin hayatını değiştirdi. Geçen hafta ülkenin en modern kuluçka merkezi ve tavuk yemi tesislerinden birini kurulmasının ardından şimdi de Nandi eyaletindeki 3 bin 500 üyeli süt kooperatifine sağladığı Türk üretimi tarım makineleriyle bölgedeki en büyük yem üretim tesisini kurdu.

TİKA tarafından üç yıldır sürdürülen ‘Sürdürülebilir Organik Geçim Kaynakları Geliştirme Programı’nın (SOLEP) bir parçası olarak hayata geçirilen proje kapsamında Lessos Tarım Kooperatifi’ne çift sıra ve tek sıra silaj kıyım makinesi, otluk kıyım makinesi, 8 tonluk römork, silaj paketleme makinesi, yem değeri ve aflotoksin gibi zararlı etmenleri tespit için temel laboratuvar malzemeleri, yem öğütücüsü Türkiye’deki firmalardan temin edilerek teslim edildi.

Projenin uygulamalı eğitim sürecinde üretilen ilk kuru yem ve silaj kooperatif üyelerine dağıtıldı. Kooperatif Başkanı James Letting TİKA’ya teşekkür ederek; “Nandi bölgesindeki lider süt üreticilerinden biri olan kooperatifimiz çoğu el emeği ile hasat edilen mısır ve otlardan silaj yaparak yem üretimi sağlamaktaydı. TİKA’nın temin ettiği makineler ile tümüyle otomasyona geçen üretimle üyelerimiz tonlarca ürünü kısa bir sürede yeme dönüştürebilecek.” şeklinde konuştu.

TİKA Nairobi Koordinatörü Emre Yüksek yaptığı açıklamada “Çiftçileri hayvan yemi üretimi ve besleyici silaj metotları kullanmak için gerekli en modern makineler ile destekledik, proje ile birlikte yağışlı mevsimde haftalık 20 ton silaj ve 50 ton kuru yem  üretimi sağlanacak olup süt üretiminin % 30 oranında artmasını hedefliyoruz” dedi

Tesiste üretilen ilk hayvan yemlerinin dağıtıldığı kooperatif üyelerinden Benjamin Muigey (41) sahip olduğu 7 adet Freisian cinsi süt ineğinin yem masraflarını sattığı sütlerle karşılamaya çalıştığını ancak yem fiyatlarındaki artış nedeni ile zorlandığını söyledi. Muigey verilen yemlerin kalitesine dikkat çekerek, “Yemi kooperatiften piyasadan ucuza alacak olmak çok güzel, süt üretimi artarsa hayvan sayısını da artırmayı düşünüyorum” dedi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Kudüs’te Kovid 19’la Mücadeleye Tıbbi Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), işgal altındaki Doğu Kudüs’te yeni tip Koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında tıbbi malzeme desteğinde bulundu. Hastanenin önünde düzenlenen teslim törenine Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu Geçici Misyon Şefi Büyükelçi Ahmet Rıza...