Haberler

09 Temmuz 2021

TİKA Başkanı Kayalar Gürcistan'da İki Ayrı Projenin Açılışını Gerçekleştirdi

Gürcistan'da temaslarda bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar bir gün içinde iki ayrı projenin açılışını gerçekleştirdi.

Kayalar, önce Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan ve Gürcistan Savunma Bakanı Birinci Yardımcısı Lela Çikovani ile beraber TİKA tarafından yenilenen ve donanım desteği sağlanan Tiflis Milli Rehabilitasyon – Adaptasyon Merkezi Çok Yönlü Tedavi Bölümü'nün açılışına katıldı.

Kayalar, Gürcistan Gazi İşleri Devlet Hizmetleri Başkanı Tümgeneral Koba Kobaladze ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Tea Eristavi ile birlikte incelemelerde bulunarak burada tedavi gören hastalar ile bir araya geldi.

Açılış ardından bir konuşma yapan Çikovani, Türkiye ile Gürcistan'ın iki stratejik ortak ülkesinin olduğuna dikkat çekerek TİKA'nın ülkesinde gösterdiği aktif faaliyetlerinin Gürcü-Türk dostluğunu daha da güçlendirdiğini söyledi.

Aşık Kamandar Müze Evi'nin açılışı

Kayalar ve beraberindeki heyeti akşam saatlerde başkent Tiflis'ten yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Kepenekçi köyünde tadilat, tamirat ve çevre düzenlenmesi TİKA tarafından yapılan ünlü aşıklardan Aşık Kamandar Efendiyev Müzesinin açılışını gerçekleştirdi.

Törene Kayalar, Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov, Gürcistan Kültür, Spor ve Gençlik Bakanı Birinci Yardımcısı Kakha Sikharulidze, Büyükelçi Yazgan, Azerbaycan'ın Tiflis Büyükelçisi Faik Guliyev, milletvekilliler, Türk iş adamları ve diğer yetkililer katıldı.

Törende konuşan Sikharulidze, TİKA'nın ülkesinde kültür alanında sağladığı destek projeleri ile ülkeler arasındaki tarihi bağlarını daha da güçlendirdiğini ifade etti.

Sikharulidze, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan'ın üç dost ülkenin olduğunu kaydederek, "Eminim ki yıllar geçecek ve bölgemiz tüm dünya için barış, kültür, refah ve kalkınmasıyla bir örnek olacak." dedi.

Bakanı Kerimov ise bugün tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, "Bakın ne kadar güzeldir, dost Gürcistan'da kardeş Türkiye Cumhuriyetinin yardımlarıyla Azerbaycan medeniyeti ve tarihine ait olan Aşık Kamandar Müze Evi'nin açılışı yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Programın sonunda, bugün gerçekleştirdiği iki ayrı açılış programını değerlendiren Kayalar, TİKA'nın açtığı Adaptasyon Merkezi Çok Yönlü Tedavi Bölümü'nün Gürcistan'da asker ve sivillere hizmet edeceğini aktardı.

TİKA'nın 1994 yılından beri birçok alanda etkili faaliyetleri yürüttüğünü dile getiren Kayalar, "Gerçekten verimli işbirliğimiz olduğu, her alanda her bölgede projelerimiz olduğu dost bir ülkedir Gürcistan." dedi.

Gürcistan'da gelecekte de çeşitli projeleri gerçekleştiremeye devam edeceklerini kaydeden Kayalar, ayını zamanda Kepenekçi köyünde müzenin açılışına katılmaktan de büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Kayalar, Aşık Kamandar Müze Evi'nin üç ülke olarak Türkiye, Gürcistan ile Azerbaycan'ı bir araya getirmesinden dolayı da projenin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sonraki Haber

TİKA'nın Desteklediği Kuzey Makedonya İzcilik Kampının Açılışı Yapıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) katkılarıyla Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde, Türkiye ile Kuzey Makedonya İzcilik Federasyonu ve Kalkan İzcilik Kulübü işbirliğinde "Uluslararası Kuzey Makedonya İzcilik Yaz Kampı"nın açılışı gerçekleşti. Kuzey Makedonya’nın Ohri şehrinde,...