Haberler

08 Nisan 2013

TİKA Arnavutluk'un İlk “Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı”Nı Kurdu

Balkanlarda ilk olma özelliğini taşıyan ve Arnavutluk’u orman zararlıları ile biyolojik mücadele alanında bölgede merkez haline getirilmesi hedeflenen Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından kuruldu. Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı, Arnavut uzmanların yanı sıra bölgedeki diğer ülkelerin uzmanlarına da uygulamalı eğitim verilen uluslararası bir merkez olacak.

Arnavutluk’ta binlerce hektarlık orman alanı, zararlı böceklerin verdiği tahribattan olumsuz etkileniyor. Orman zararlılarının sebep olduğu tahribatların önlenmesine ilişkin kimyasal maddelerle yapılan mücadele yetersiz kalmakla birlikte, ekolojik dengeye ve hayvanlara da zarar veriyor. Bu çerçevede, TİKA orman zararlılarına karşı çevre dostu olan ve kimyasal mücadeleden daha etkili sonuçlar sağlayan çalışmalardan elde edilen tecrübeleri Arnavutluk’a aktarmak amacıyla Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Projesini faaliyete geçirdi. Proje kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı’nda görevli uzmanlar Arnavutluk’un çeşitli bölgelerinde karaçam, meşe alanları ve köknar ağaçlarına zararlı böcekler tarafından verilen tahribatlarla ilgili yerinde incelemelerde bulundu.

Yapılan incelemeler sonrasında gerçekleştirilen proje kapsamında, Tiran Üniversitesi Orman Fakültesi’nin kampüsü içerisinde Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı kuruldu. Proje çerçevesinde laboratuvar ortamında çoğaltılacak faydalı yırtıcı böceklerin orman alanlarına bırakılması yoluyla orman zararlıları ile ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde mücadele edilmesi mümkün olacak. Ayrıca bahse konu proje, Arnavutluk’ta binlerce hektarlık orman alanına zararlı böceklerin verdiği tahribatın azaltılmasının yanı sıra Arnavutluk’ta bir ilk olması ve eğitim amacıyla da kullanılacak olması açısından önem arz ediyor.

Orman Genel Müdürlüğü uzmanları, laboratuvarın kurulmasının ardından, laboratuvarda çoğaltılması öngörülen Calosoma Sycophanta ile Thanasimus Formicarius adlı faydalı yırtıcı böceklerinin yakalanması amacıyla biyoteknik yöntem olarak nitelendirilen feromon tuzağı uygulamasını Arnavutluk’un güney bölgesindeki ormanlarda gerçekleştirdi. Biyoteknik yöntem ile yakalanan faydalı böceklerin TİKA tarafından kurulan Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda çoğaltılmasının ardından, 2013 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında zararlı böceklerin yoğun olduğu ormanlık alanlarında bırakılarak, orman zararlıları ile ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde mücadele edilecek.

Ayrıca, proje kapsamında kurulan laboratuvarda çalışacak Tiran Ziraat Üniversitesi Orman Bilimler Fakültesi’nde görevli öğretim üyesi ve uzmanlar için Türkiye’de İzmir Orman Bölge Müdürlüğü biyolojik mücadele laboratuvarları ve arazide 2013 yılının Mart ayı içerisinde bir eğitim programı da gerçekleştirildi.

Sonraki Haber

TİKA'dan Bangladeş'teki Arakanlı Mültecilere Gıda Yardımı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşanan olaylar neticesinde ülkesini terk etmek durumunda kalarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı mültecilere yönelik insani yardım faaliyeti gerçekleştirdi. Faaliyet kapsamında Leda Mülteci Kampı’nda, zor şartlar altında yaşayan...