Haberler

24 Mayıs 2012

TİKA, Arnavutlukta Engelleri Kaldırmak İçin Çalışıyor

Arnavutluk Cumhuriyeti’nin başkenti Tiran’ın Laprak bölgesinde bulunan ve Tiran Belediyesine ait Sosyal Yaşam Merkezi maddi imkânsızlıklar nedeniyle bir süredir atıl durumdaydı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen “Fiziksel Engelliler İçin Fizyoterapi Merkezi Kurulumu” ve “Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi Meslek Edindirme Kursu” projeleri ile merkez canlılık kazandı.

Arnavutluk’ta fiziksel engellilerin ücretsiz faydalanabilecekleri ilk ve tek fizyoterapi merkezi, Laprak Sosyal Yaşam Merkezi’nde Başkanlığımızca kurularak, 2012 yılının Mart ayında faaliyetlerine başladı.

“Fiziksel Engelliler İçin Fizyoterapi Merkezi Kurulumu” projesi ile düzenli olarak yapmaları gereken egzersizleri yapmak ve fiziksel tedavi için danışmanlık hizmeti almak için özel fizyoterapi merkezlerine gitmeye maddi imkanları olmayan özürlülere ücretsiz olarak faydalanabilecekleri bir tesis kazandırılmış oldu. Arnavutluk’ta fiziksel engellilere yönelik ilk ve tek ücretsiz fizyoterapi merkezi özürlü vatandaşların sosyalleşmesi için uygun bir ortam sağlanmış olması nedeniyle Arnavutluk kamuoyunun takdirini topladı.

Arnavutluk Tiran kentinde yaşayan özürlülerin %35’i projenin gerçekleştirildiği Laprak bölgesinde yaşıyor. Ancak, Arnavutluk’un resmi radyo televizyon kurumu RTSH’den Başkanlığımızca kurulan merkezden ücretsiz faydalanabilecekleri yönünde fiziksel engellilere yapılan çağrı sonrasında, Fizyoterapi Merkezi’nden faydalananlar bölge halkı ile sınırlı kalmamakta ve merkezi kullananların sayısı her geçen gün artıyor.

Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi Meslek Edindirme Kursu

TİKA tarafından Laprak Bölgesi Sosyal Yaşam Merkezi’nde “Özürlüler için Fizyoterapi Merkezi” kurulmasının yanı sıra, “Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi Meslek Edindirme Kursu” da açıldı.

Projelerin gerçekleştirildiği Laprak bölgesi, Tiran kentinde nüfusun en yoğun olduğu ve çoğunlukla maddi durumu iyi olmayan ailelerin yaşadığı bir bölge olup, bölgede yaşayan gençlerin büyük bir çoğunluğu maddi imkânsızlıklar dolayısıyla üniversite eğitimi alamıyor. Proje ile Tiran Belediyesi’ne ait Laprak Bölgesi Sosyal Yaşam Merkezi’nin imkânlarından ücretsiz faydalanan gençlere kolay iş bulabilecekleri bir alanda mesleki beceri sahibi kazandırılmasına imkân sağlayacak.

Proje, yiyecek-içecek hizmetleri yönetimi kursları sırasında hazırlanacak yemeklerin, Laprak bölgesinde yaşayan maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara ve aynı binada bulunan “Özürlüler için Fizyoterapi Merkezi”ni kullanacak olan, ekonomik sorunlar yaşayan fiziksel engellilere düzenli olarak dağıtılacak olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.

Sonraki Haber

Türkmenistan'da Turizm Gelişiyor

29 Şubat 2012 tarihinde Türkmenistan Devlet Başkanı Sn. Gurbangulı Berdimuhamedov’un Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyareti esnasında, Türkmenistan Devlet Başkanı ile T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah GÜL’ün huzurlarında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar...