Haberler

28 Şubat 2016

TİKA, Afrika'daki Yatırımlarıyla Göz Dolduruyor

Türkiye'nin, dünyada ve bölgesinde önemli aktör haline gelme çabasının bir uzantısı olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya'ya eğitim, sağlık ve ekonomi alanında gerçekleştirdiği projelerle dikkati çekiyor.

Türkiye'nin, dünyada ve bölgesinde önemli aktör haline gelme çabasının bir uzantısı olan TİKA, Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya'da eğitim, sağlık ve ekonomi alanında önemli projeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat-3 Mart tarihlerinde Afrika gezisinde, Fildişi, Gana ve Nijerya ülkelerine ziyaret gerçekleştirecek. İş forumlarının düzenleneceği, yatırım olanakları ve iş fırsatlarının ele alınacağı ziyarette, Türkiye ile bu ülkeler arasında tarım, gıda, sanayi, makina, enerji, petrokimya, doğalgaz, inşaat, ulaştırma ve telekomünikasyon alanlarında iş birliği öne çıkacak.

TİKA, Türk cumhuriyetleri dışında Afrika'da 15 program koordinasyon ofisiyle eğitim, sağlık, restorasyon, tarımsal kalkınma, maliye, turizm ve sanayi alanındaki faaliyetleriyle bölgede adından söz ettiriyor.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili'nde yetimhane açacak Batı Afrika'nın gelişmiş ülkelerinden Fildişi Sahili'nde halkın sağlık hizmetlerine erişiminde sıkıntı yaşanılan bölgelere de yardım elini uzatan TİKA, tıbbi malzeme desteği sağladı. İslam Hukuku ve İslam Fıkhı gibi konularda üniversite öğrencilerine ders veren, Fildişi Sahili İslam Birliği nezdinde de önemli bir yeri olan Abidjan Al Manarat Al İslamiyat Medresesi tadilat ve tefrişatı da TİKA tarafından yapıldı.

Fildişi'nin turistik beldelerinden Granbassam'da toplam 125 kız öğrencinin yatılı olarak barındığı yetimhanenin tadilat ve tefrişatı da kurumca gerçekleştirildi. Okulun tamamının tadilatının süre yetersizliği nedeniyle uzun vadede projelendirilmesi ancak revir bölümünün tadilatının sağlanması, bir bilgisayar sınıfı oluşturulması ve iletilen ihtiyaç listesine istinaden gıda ve temizlik malzemesinin sağlanması için çalışmalar başlatıldı. İnşa ve donanım işleri TİKA tarafından tamamlanan, 125 kız öğrencinin yatılı olarak barındığı yetimhanenin açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Adli polis teşkilatına, TİKA tarafından çeşitli teknik ekipman desteğinde bulunulurken, Türkiye'ye gelen sağlık personeline eğitim programı düzenlendi.

Ganalı hacı adaylarına tıbbi malzeme desteği

Batı Afrika'nın gelişmiş ülkelerinden Gana'nın başkenti Akra'da 1927'den beri faaliyet gösteren ve Ganalı birçok devlet adamınında mezun olduğu Achimota Lisesi'nin bilim laboratuvarının tadilat işlemleriyle biyoloji, fizik ve kimya laboratuvarları için muhtelif teknik ekipmanlar TİKA tarafından tamamlandı. Türkiye'deki doğum öncesi ve sonrasında anne ve çocuk ölümlerinin azaltılması amacıyla ana-çocuk sağlığına ilişkin programlar kapsamında 15-26 Aralık 2014 tarihlerinde TİKA ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) Kadın ve üreme Sağlığı Daire Başkanlığınca Gana'da anne ve bebek sağlığının geliştirilmesi konusunda ebe-hemşire yetiştiren okullarda görev yapan öğretim görevlileriyle sahada hizmet sunan ebe ve hemşirelerden oluşan 12 sağlık personeli eğitildi. Öte yandan Gana'nın Kumasi şehrinde faaliyet gösteren Paragon Vakfı'na, TİKA tarafından bilgisayar ve büro ekipmanları desteğinde bulunulurken, Ganalı hacı adaylarına tıbbi malzeme desteği verildi, Gana Türkiye Eğitim Gönüllüleri Derneği Yetimhanesinin fiziki imkânlarının iyileştirilmesi kapsamında da malzeme desteğinde bulunuldu. Beş kıtada 100'den fazla ülkede eğitim projeleri gerçekleştiren TİKA, Gana'dan Türkiye'ye getirilen 27 öğretmen adayına 105 gün sürecek eğitim verilecek. Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Projesi (TÜRKMEK) kapsamında kalkınmada ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün oluşturulması hedeflenirken, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim veren liselerdeki 62 alanda 200'ü aşkın dalda eğitim verildi.

TİKA, Al Ansar Kız Yetimhanesini tamamladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nijerya ziyareti vesilesiyle, insani yardım faaliyetlerini organize eden Nijerya Ulusal Acil Durum Yönetimi Ajansı (NEMA) kurumu aracılığıyla dağıtılmak üzere 3 kamyon gıda temin edilmesi kararlaştırıldı. Terör nedeniyle Abuja'nın banliyösündeki bir mahalleye yerleşen yaklaşık 200 aileye gıda, temizlik malzemesi, bebek bezi ve maması temin edilmesi için çalışmalar tamamlandı. Erdoğan'ın ziyaretinde eşi Emine Erdoğan’ın da hazır bulunacağı tören sırasında ihtiyaç̧ sahibi ailelere söz konusu malzemelerin teslim edilmesi planlanıyor. Al Ansar Kız Yetimhanesinin 2 çocuk odasının yanı sıra revir odası ve yemekhanenin tadilatı, ayrıca binanın giriş̧ yolunu düzenleme çalışmaları TİKA tarafından tamamlanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde ilgili kuruma teslim edilecek.

Sonraki Haber

Nijerya’da Terör Mağduru Ailelere Gıda Yardımı

Nijerya’nın başkenti Abuja banliyösündeki Durumi IDP (Internally Displaced Person) Kampına Boko Haram teröründen kaçarak sığınan ve oldukça zor şartlarda yaşayan 168 terör mağduru aileye Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından gıda malzemesi yardımında bulunuldu....