Haberler

04 Aralık 2011

TİKA, 4. Yüksek Düzeyli Foruma Katılmak İçin Busan'da

160 ülkeden gelen yaklaşık 3500 katılımcının iştiraki ile gerçekleştirilen ‘yardımların etkinliği’ konulu 4. Yüksek Düzeyli Forum, Kore Cumhuriyeti’nin Busan kentinde 29 Kasım-1 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirildi. ABD Dışişleri Bakanı Hilalry Clinton ve OECD Kalkınma Yardımları Komitesi (DAC) Başkanı J. Brian Atwood başta olmak üzere pek üst düzey yetkilinin, hükümet temsilcilerinin, parlamento yetkililerinin, sivil toplum kuruluşu önderlerinin ve uluslararası kamuoyundan pek çok ismin katıldığı dünyanın en büyük forumu 3 gün sürdü. Türkiye’yi temsilen foruma Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam katıldı.

Zirvenin açılışı Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung tarafından yapıldı.

AMEXİD Direktörü İle Görüşme

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Yardımların Etkinliği konulu zirve dolayısıyla bulunduğu Busan’da, Meksika Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (AMEXİD) Direktörü Rogelio Granguillhome ile görüştü. Görüşmede TİKA ve AMEXİD arasında olası işbirliği imkanları  konuşuldu. AMEXİD Direktörü, 2012 yılı Haziran ayında Meksika’da gerçekleştirilmesi öngörülen G-20 hükümet başkanları toplantısının gündemine ‘green development’ başlığının dahil edilmesini istediklerini belirtti ve bu konuda Türkiye’den destek talebinde bulundu.

OECD Kalkınma Merkezi Direktörü İle Toplantı

Daha sonra TİKA Başkanı Çam, OECD Kalkınma Merkezi Direktörü Mario Pezzini ile görüştü. Çam, görevine yeni atanan Peziini’ye TİKA’nın beş kıtada gerçekleştirdiği işbirliği projeleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. İkili görüşme boyunca alt başlıklar altında işbirliği olanaklarını konuştu.

Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tarafından Verilen Öğle Yemeği

Yardımların Etkinliği konulu 4. Yüksek Düzeyli Forum boyunca pek çok görüşme gerçekleştiren Dr. Serdar Çam, Kore Cumhurbaşkanı tarafından verilen öğle yemeğine katıldı. Yemek sırasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile görüşen TİKA Başkanı, TİKA’nın Somali başta olmak üzere Doğu Afrika’da gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yemeğin öncesinde ve sonrasında Dr. Serdar Çam, Komor Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mohamed Ali Soilihi, Kanada Uluslararası İşbirliği Bakanı Bev Oda, Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi, Swaziland Ekonomik Planlama ve Kalkınma Bakanı Prince Hlangusemphi, Guney Kore Strateji ve Finans Bakanı Jaewan Bahk, Dünya Gıda Programı Direktoru Josette Sheeran, Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Organizasyonu Direktörü Margareta de Goys, Pasifik Adaları STK Organizasyonları Birliği Direktörü Emele Duituturaga-Jale, Almanya Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Federal Bakanı Dirk Niebel ile görüştü.

JICA Başkan Yardımcısından Taziye Mesajı

Yardımların Etkinliği konulu zirvenin son gününde ise TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, JICA Başkan Yardımcısı Masato Watanable ile bir araya geldi. JICA Başkan Yardımcısı Van’da yaşanan depremde hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı mesajını iletirken; TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam da yine aynı depremde vefat eden Japon doktor için taziyelerini iletti. Toplantıda TİKA ve JICA arasında imzalanması planlanan mutabakat metni ele alındı ve bugüne kadar sürdürülen işbirliği çalışmalarının artarak devam etmesine karar verildi. Ayrıca Afganistan’da gerçekleştirilen projelerde işbirliği fırsatları değerlendirilerek daha büyük başarıların kaydedileceği vurgulandı.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet 4. Yüksek Düzeyli Forum süresince pek çok görüşme gerçekleştirmenin yanı sıra Kore Cumhuriyeti’nde bulunan Türk Şehitliği’ni ve Türk Okulunu ziyaret etti.

Görüşmelerin, toplantıların ve ziyaretlerin ardından TİKA Başkanı ve beraberindekiler 1 Aralık 2011 gecesi Türkiye’ye döndü.

Sonraki Haber

TİKA'dan Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliğine Bir Örnek Daha: “İnsan Ticareti Suçu Soruşturma Teknikleri Eğitim Programı”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen uluslararası polis eğitimi işbirliği projesi farklı ülkelerde yapılan çalışmalarla devam ediyor. Sürdürülebilir bir proje örneği olan polis eğitimleri, farklı alt başlıklarla ilgili ülkenin güvenlik ve asayiş...