TİKA’dan Güney Sudanlı Kadınlara Çevre Dostu Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Güney Sudan’da gerçekleştirilen proje kapsamında odun toplamak için kilometrelerce yürümek zorunda kalan kadınlara çevre dostu pişirme sistemi temin edildi.

TİKA’nın “Dezavantajlı Kadınlara Organik Atıktan Kömür Briketi Üretimi Eğitimi” projesinden yararlanan kadınlar kendi kömür briketlerini üreterek odun arama ihtiyacı duymayacak.

Güney Sudan’ın başkenti Juba çevresindeki Hai-Referendum bölgesinde gerçekleştirilen proje ile kadınların kullanımı için üçer adet öğütücü, karıştırıcı ve kalıp basma makinesinin yanı sıra, yemek pişirme amaçlı 220 adet ısı yalıtımlı ocak sağlandı.

Projeden faydalanan kadınlar meyvelerin çekirdek ve kabukları gibi organik atıkları güneş altında kurutacak, ardından TİKA tarafından sağlanan makinelerde öğüterek karıştıracak, son olarak malzemeleri bir araya getirerek kalıp makinesinde kömür briketi elde edecekler. Üretim fazlası organik kömür briketleri ise pazarlarda yine kadınlar tarafından satılarak aile geçimine katkı sağlanacak.

Proje açılışında konuşan Lulu Care Kadın Derneği Program Müdürü Martin Masongole, Türkiye’de meydana gelen depremden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Güney Sudanlı dezavantajlı kadınları unutmadığı için Türkiye’ye teşekkür eden Masongole, proje ile kadınların hayatlarında gerçek bir iyileşme sağlanacağını, kadınların odun bulmak için kilometrelerce yol yürümekten kurtulacaklarını ve sağlanan ısı yalıtımlı ocaklar ile daha sağlıklı koşullarda yemek pişirebileceklerini ifade etti. TİKA’nın ülkede özellikle dezavantajlı gruplar olan kadın ve çocuklara yönelik bi çok projesi olduğunu hatırlatan Masongole, bundan dolayı TİKA’ya minnettar olduklarını söyledi.

Güney Sudan’da hane halkı günlük yemek pişirme ihtiyaçlarını odun veya kömür ateşi ile, derme çatma ocaklar üzerinde gideriyor. Odun bulabilmek için genellikle kadın ve çocuklar günün ağarmasıyla çok uzak mesafelere yürüyerek gitmek durumunda kalıyor. Bu durum hem kadın ve çocuklar açısından bir güvenlik zafiyeti oluşturuyor hem de ormanlık alanların azalmasına sebep oluyor. Diğer taraftan, odun ve geleneksel kömür dumanına uzun süre maruz kalan kadın ve çocuklarda akciğer hastalıkları riski artıyor.