Haberler

18 Ocak 2022

TİKA’nın Yürüttüğü Çok Yönlü Türkçe Eğitimlerinin İlki Özbekistan’da Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Gazi Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile işbirliğinde geliştirilen İş Dünyası Eğitim Programı (İŞDEP) İş Türkçesi Eğitimleri ile İhtisas alanlarına göre Türkçe eğitimlerinin ilki Özbekistan’da düzenlendi.

 ‘‘İş Türkçesi’’ ana başlığı altındaki eğitim programı, Türkiye'de okumak veya çalışmak isteyen öğrenciler için faydalı olacağı düşünülerek ilk etapta Özbekistan Turizm ve Spor Bakanlığı Semerkant ‘‘İpekyolu’’ Yolu’’ Turizm ve Kültürel Miras Uluslararası Üniversitesi ile Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi işbirliğinde toplam 270 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İş dünyasındaki bireylerin çalıştıkları sektörlere yönelik Türkçeye hâkim olmaları ve Türkiye ile ülkeleri arasında ekonomik faaliyetlerin ve işbirliğinin gelişimine katkı sağlayabilmeleri amacıyla uygulanan projede, turizm Türkçesi, sağlık Türkçesi, ofis ve yazışma Türkçesi ile işletme, bankacılık ve uluslararası ticaret Türkçesi başlıklarında her biri 40 saatlik eğitim programı düzenlendi.

Proje ile ülkemizin ekonomi alanında iş birliği içinde olduğu paydaş kurum veya kuruluşlardaki yönetici, personel, öğrenci vb. işbirlikçilere, verimliliği artırıcı iletişim kanallarını kurabilmek amacıyla işin gerektirdiği dil yeteneklerini sağlamak üzere farklı uzmanlık alanlarında Türkçe dil eğitimleri verilecek.

Eğitim seminerinin sonunda Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesinde düzenlenen sertifika töreninde konuşan Türkoloji Fakültesi Dekanı Cumali Şabanov, iş Türkçesi derslerine Özbek öğrencilerin çok büyük ilgi gösterdiğini kaydederek, dersler için başlangıçta öngördükleri katılımcı sayısı 80 iken talebin beklediklerinden çok daha fazla olduğunu kaydetti. Şabanov, günde 3 ayrı grup halinde 250'den fazla öğrenci için eğitim sağladıklarını, bu program kapsamında eğitim gören ilk öğrencilerin kendi öğrencileri olmasının gurur verici olduğunu dile getirdi.

TİKA Taşkent Koordinatörü Cemalettin Tüney ise yaptığı açıklamada; yurt dışındaki ilk iş Türkçesi eğitiminin Özbekistan'da düzenlendiğini aktararak, Özbekistan ile Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin giderek arttığı bir dönemde Türkçe dil seviyesi yüksek genç Özbeklerin Türk firmaları tarafından en çok aranan kişiler olacağını ifade etti. TİKA olarak 2022 yılında da talep edilen yeni sektörlere yönelik programları uygulamaya devam edeceklerini vurgulayan Tüney, bundan sonra da Özbekistan’da Türkçe eğitimine destek vermeyi sürdüreceklerini belirtti.

Törende söz alan Türkçe öğretmeni Ahmet Gürkan Karataş’da ata yurdu Özbekistan'da Türkçe öğrenmeye yönelik büyük bir ilgi olduğunu söyleyerek, tüm derslerde % 90 ı aşan bir talep olduğunu öğrencilerdeki heyecan ve Türkiye sevgisini görmekten dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi.

İş Türkçesi eğitimine katılan üniversite öğrencisi Azade Ahmedova, bu kurslar ile Türkiye’yi daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirterek, eğitimlerin sürdürülmesi temennisinde bulundu.

Sonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan TİKA’nın restore ettiği Ethem Bey Camii’nin açılışını gerçekleştirdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) restore edilen Ethem Bey Camisi'nin resmi açılışını gerçekleştirerek töreninde konuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’nin ve Arnavutluk’un ortak tarihi ve kültürel mirası...