Haberler

24 Mayıs 2023

TİKA’nın Katkılarıyla Macaristan’da “Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı: Atatürk Dönemi” Sempozyumu Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleri ve Macaristan ELTE Üniversitesi Türkoloji bölümünün katkılarıyla "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı: Atatürk Dönemi" başlıklı sempozyum düzenlendi.

TİKA tarafından teknik donanım desteği sağlanan dünyanın ilk Türkoloji bölümü olan Macaristan ELTE Üniversitesi Türkoloji bölümünde "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı: Atatürk Dönemi" başlıklı bilimsel bir sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma Ankara ve Hacettepe Üniversitelerinden öğretim üyeleri ve Türk tarihi üzerine araştırmalar yapan Macaristanlı akademisyenler katıldı.

ELTE Üniversitesi-Beşeri Bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyuma,  Türk-Macar Derneği Başkanı, Liszt Enstitüsü-Macar Kültür Merkezi Müdürü ve Tarihçi Dr. Gabor Fodor ile birlikte Türkiye'den 9 akademisyen katıldı.

Macaristan'dan ise Türk Devletleri Teşkilatı Macaristan Temsilcisi ve Tarihçi Dr. Janos Hovari ile Türkiye üzerine çalışmalarıyla bilinen Dr. Zoltan Egeresi ve Dr. Gergö Kovacs da sunumlarıyla katkıda bulundu.

Birçok konuşmacının yer aldığı sempozyum, Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi ve Türk Devletleri Teşkilatı Macaristan Ofisi Koordinatörü Dr. János HÓVÁRI, "Türk Tarihinde 100 Yıl" başlıklı sunumu ile devam etti.

Diğer sunumlar arasında Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan, Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ ve Prof. Dr. Yasemin Doğaner, Doç. Dr. Emre Saral; Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Prof. Dr. Neşe Özden, Arş. Gör. Lemi Atalay, Budapeşte Millî Kamu Hizmeti Üniversitesinden Dr. Zoltán Egeresi ve Budapeşte Teknik Üniversitesinden Dr. Gergő Máte Kovács yer aldı.

ELTE Üniversitesi hakkında

ELTE Üniversitesi, 1635 yılında Nagyszombat şehrinde kurulmuş ve 1777 yılında Buda'ya taşınmıştır. Üniversite, o zamandan bu yana Macaristan'ın en büyük üniversitesi olarak bilinmektedir. Türkoloji bölümü ise 1870 yılında ELTE Üniversitesi bünyesinde açılarak dünyadaki ilk Türkoloji bölümü unvanını kazanmıştır. Türk dili, bu bölümde akademik olarak Budapeşte'de öğretilmeye başlanmıştır. Türkoloji bölümü, dünyaca ünlü Türkolog Vámbéry Ármin tarafından kurulmuştur. Dekanlık görevini üstlenen ünlü Türkolog Németh Gyula ve Osmanlı tarihi uzmanı Fekete Lajos da bölümde görev yapmıştır.

Bu sempozyum, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin kültürel ve akademik alanlardaki iş birliğine önemli bir katkı sağlamıştır.

Sonraki Haber

Afrika Birliği'nin Kuruluşunun 60. Yılında İstanbul'da Panel Düzenlendi

Afrika'da yaşam standartlarını yükseltmek için geçici ve kısa vadeli çözümler yerine kalıcı projeleri hayata geçiren Tüm Afrika’nın Dostları Derneği (TADD), 25 Mayıs Afrika Birliği'nin kuruluşunun 60. yılı sebebiyle panel düzenledi. Afrika’nın birlik olmak için attığı...