Haberler

09 Ağustos 2019

TİKA’dan Uganda’da HIV/AİDS İle Mücadeleye Destek

HIV/AİDS ile mücadele hakkında 4. Uluslararası Müslüman Liderler Toplantısı ve 36. Dünya İslami Tıp Birlikleri Federasyonu Konseyi Toplantısı Uganda’nın başkenti Kampala’da gerçekleştirildi.

Bireyler ve Toplumlar Tarafından HIV / AIDS Risk Bağımlılıklarının Önlenmesi, Tedavisi, Bakımı, Desteklenmesi ve Kontrolü Üzerindeki Etkisinin Hızlı Bir Şekilde İzlenilmesi konulu toplantıya birçok ülkeden katılım sağlandı.

Toplantıya Türkiye, Bangladeş, Malavi, Nijerya, Malezya, Pakistan, Güney Afrika, Filistin, Suudi Arabistan, Sudan, ABD, Yemen, Zimbabve, Mısır, Kenya, Ürdün ve Uganda'dan katılım sağlayan uzmanlar, HIV/AİDS ile etkin mücadele ve BM’nin 2030 yılına kadar HIV’ın ortadan kaldırılması hedefine ulaşılması konusunda etkili olabilecek önlemleri ve çözüm yollarını tartıştılar.

HIV/AİDS ile mücadelede yeni çözüm yollarının arandığı toplantıya ayrıca  BM HIV/AİDS Ortak Programı (UNAİDS), TİKA, Dünya İslami Tıp Birlikleri Federasyonu (FİMA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Yeşilay Federasyonu ve diğer ilgili kuruluşlardan uzmanlar katılım sağladı.

Toplantının kapanış programı ise Uganda İslami Tıp Derneği’nin ev sahipliğinde başkent Kampala’da yer alan Saidina Abubakar Müslüman Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

Kapanış toplantısına Uganda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Edward Ssekandı, Başbakan 2. Yardımcısı Ali Kirunda Kivejinja katılım sağladı. Kapanış toplantısı, HIV/AİDS ile etkin mücadeleye ilişkin sonuç bildirgesinin okunması ile sona erdi.  

Dünya çapında 36.9 milyon kişi HIV ile yaşamakta olup sadece 2017 yılında 1.8 milyon kişiye HIV tanısı konulmuştur. Uganda genelinde ise 1.32 milyon kişinin HIV ile yaşadığı tahmin edilmektedir. Dünya İslami Tıp Dernekleri Federasyonu adına Uganda İslami Tıp Derneği tarafından Uganda’da 15-24 yaş arası Müslüman ve Hristiyan gençler ile gerçekleştirilen bir araştırmada dindarlık düzeyi düşük olan gençler arasında HIV oranlarının daha yüksek olduğu görülmüştür.

Sonraki Haber

TİKA’dan Bangladeş’te Engellilere Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bangladeş’in Khulna ilinde bulunan Görme Engelliler Topluluğuna malzeme desteğinde bulunuldu. TİKA, Bangladeş’in Khulna ilinde bulunan Görme Engelliler Topluluğuna bir adet bilgisayar, görme engelliler için özel yazılım, kabartma...