Haberler

07 Şubat 2020

TİKA’dan Tunus’ta 8 Yılda 157 Proje ve Faaliyet

Tunus’ta 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı  (TİKA) kurulduğu günden bu yana başta eğitim ve mesleki eğitim olmak üzere tarım ve hayvancılık, sağlık, idari ve sosyal altyapıların desteklenmesi gibi birçok alanda toplam 157 proje ve faaliyet gerçekleştirdi.  

Tarım ve Hayvancılık Projeleri

TİKA 2012 yılından bu yana Tunus’un Monastır, Bizerte, Sidibuzid, Mednin, Cenduba, Manuba, Gabes, Beja gibi farklı bölgelerinde toplam 13 adet tarım ve hayvancılık projesi gerçekleştirdi. Yerel sivil toplum kuruluşları, kooperatifler ve idari makamlar işbirliğiyle gerçekleştirilen projeler kapsamında bu bölgelerde yaşayan ihtiyaç sahiplerine bal arıcılığı, tavuk yetiştiriciliği, seracılık, balıkçılık gibi tarım ve hayvancılık faaliyetleri için eğitim verilerek, gerekli olan ekipman temin edilerek, projelerden 8 yılda toplam 355 ailenin faydalanması sağlandı. Bu projelerde, Tunus’ta tarım ve hayvancılık sektörlerinin taşıyıcı unsuru olan kadın çiftçilere öncelik verildi.

Üretime Yönelik Projeler

Tunus’ta çeşitli sektörlerde üretime yönelik 12 üretim atölyesi kuruldu. TİKA tarafından kurulan atölyeler arasında seramik, tekstil, kilim dokuma atölyelerinin yanı sıra hurma ürünleri üretim atölyesi, frenk yemişi işleme atölyesi, tıbbi ve aromatik bitkiler işleme atölyesi,  gastronomi atölyesi ve temizlik ürünleri üretim atölyesi bulunuyor. Bu atölyelerde yaklaşık 490 Tunusluya istihdam ve sürekli gelir elde etme imkânı sağlandı.

İdari Altyapıların Desteklenmesi

TİKA tarafından çeşitli Bakanlıklar ve yerel yönetimler tarafından Tunus halkına verilecek altyapı hizmetlerinde kullanılmak üzere toplam 600 adet motorlu araç temin edildi. Tunus’a temin edilen araçlar arasında onlarca çöp kamyonu, yol süpürme aracı, traktör, biçerdöver, greyder, yük römorku, damperli kamyon, itfaiye araçları, iş makinası, motosiklet, minibüs ve otobüs, pikap ve olay yeri inceleme araçları bulunuyor.

2018 yılında, Tunus Turizm ve Zanaat Bakanlığına bağlı Halı ve Dokumacılığı Geliştirme Merkezi bünyesinde Tunus’un ilk Halı Bakım, Yıkama ve Onarım Merkezi TİKA tarafından kuruldu.  Proje kapsamında, ülkemizde üretilen 4 metrelik ve 2 metrelik toz alma makinaları, halı yıkama makinaları, halı sıkma- kurutma ünitesi,  halı tüy alma makinası ve halı paketleme makinası Tunus Halı ve Dokumacılığı Geliştirme Merkezine verildi.

Eğitim Projeleri

Tunus’un farklı bölgelerinde toplam 12 okula 1656 kalem okul araç gereçleri, ekipman ve kırtasiye malzemeleri temini gerçekleştirdi. Tunus’ta Türkçe öğrenimini de destekleyen TİKA, 2016 yılında Tunus Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde, 2019 yılında ise Tunus’un en başarılı orta öğretim kurumlarından Susa Pilot Lisesi’nde Türk Dili ve Multimedya Sınıfları kurdu.

TİKA, Tunus’un Monastir şehrinde bulunan Monastir Bilim Merkezine dünya üzerinde 1000’den fazla örneği bulunan ve içerisinde 3 boyutlu teknoloji araçları barındıran bir FabLab (Fabrikasyon Laboratuvarı) kurarak bunu Massachusetts Institute of Technology (MIT)’nin başında olduğu uluslararası FabLab ağına entegre etti. TİKA tarafından kurulan FabLab atölyesi Tunus genelinde ilkokul, ortaokul, lise, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından teknoloji, robotik, programlama gibi faaliyetler için kullanılabiliyor.

 Teknik ve Mesleki Eğitim ve Tecrübe Paylaşım Projeleri

TİKA Tunus ofisinin açıldığı günden bu yana iki ülke emniyet müdürlükleri arasında işbirliği büyük hız kazandı. 2012 yılından bu yana güvenlik alanında eğitim ve tecrübe paylaşımına yönelik 44 proje gerçekleştirildi. TİKA tarafından koordine edilen bu eğitimlerde 8 yılda toplam 892 Tunuslu polis ve jandarma mensubu eğitim aldı.

TİKA Tunus’ta polis projelerinin yanı sıra gazetecilik, muhabirlik, kameramanlık, hemşirelik, tarım sigortaları gibi farklı alanlarda da teknik ve mesleki eğitim projeleri gerçekleştirdi. Son üç yıllık süreçte TRT ve Anadolu Ajansı İşbirliğiyle medya alanında gerçekleştirilen 5 teknik eğitim programına Tunuslu gazetecilerin katılımı sağlandı. 2019 yılı Şubat ayında Tunus’ta gerçekleştirilen “Tarım Sigortaları Havuzu Modeli Eğitiminde” 26 Tunuslu uzmana ülkemizdeki tarım sigortaları havuzu modeli tanıtıldı.

Sonraki Haber

Türkiye Mozambik Eğitimine Desteğini Sürdürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) ile Maarif Vakfı işbirliğinde “Mozambik Eğitime Destek Programı” kapsamında Başkent Maputo’da eğitim veren 30 okulun idarecilerine 21. yy. Eğitim Yaklaşımları ve Eğitim Kalitesinin Artırımına yönelik eğitimi verildi. Mozambik...