Haberler

03 Kasım 2022

TİKA’dan Saraybosna Üniversitesine Teknolojik Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’te bulunan Uluslararası Saraybosna Üniversitesine bilimsel araştırmalarda kullanılması amacıyla atomik kuvvet mikroskobu temin edildi.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve üretilen yüksek teknolojiye dayalı atomik kuvvet mikroskobu Uluslararası Saraybosna Üniversitesine teslim edildi. TİKA’nın destekleriyle üniversiteye kazandırılan mikroskobun kullanımına yönelik teknik eğitimler, 17 -19 Ekim 2022 tarihleri arasında Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Cezeri Lab’da gerçekleştirildi. Türkiye’den gelen uzman ekip tarafından düzenlenen eğitimlere, ülkenin farklı üniversitelerde görevli 20 öğretim üyesi katıldı.

Bilimsel araştırma yapan tüm kurumlar kullanabilecek

Bosna-Hersek’teki bilimsel araştırmalarda kullanılacak cihaz, yüksek çözünürlüklü ve kaliteli görüntü alma imkânı sağlıyor. Yüksek teknolojiye dayalı olan atomik kuvvet mikroskobu fizik, kimya, malzeme bilimi, makine ve endüstri mühendisliği başta olmak üzere ülkede bilimsel araştırma yapan tüm kurumların kullanımına açık olacak.

Atomik kuvvet mikroskobu hakkında

Atomik kuvvet mikroskobu, yüzeyin haritasını nanometre seviyesinde çıkarıyor. Mikroskopla nano seviyedeki tüm özellikler ölçülebiliyor, 3 boyutlu görüntüleme yapılabiliyor. DNA'yı incelemek için de bu mikroskoptan yararlanılabiliyor. 2020 yılında ortaya çıkan korona virüs de dünyada ilk defa söz konusu mikroskopla görüntülenmişti.

Sonraki Haber

TİKA, Lübnan'da Filistin Mülteci Kampı'ndaki Spor Salonunu Yeniledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Burc el-Baracna Mülteci Kampı'nda faaliyet gösteren Al Aksa Spor Salonu yenilenerek ekipman desteği sağlandı. TİKA ve Gawth İnsani Kalkınma İçin Yardım Derneği iş birliğinde, 25 binden fazla...