Haberler

05 Aralık 2022

TİKA’dan Nijer’de Medya Altyapısına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Nijer’in ulusal yayın organı Nijer Radyo-Televizyon Ofisine (ORTN) bağlı olarak faaliyet gösteren TELE SAHEL Kanalına canlı yayın ekipman desteği verildi.

İki etaptan oluşan projenin ilk ayağı 2021 yılında 6. nesil canlı yayın ekipmanlarının sağlanmasıyla gerçekleştirilmişti. Böylece Avrupa uyduları dışındaki uydulara erişimin önü açılmış ve kanalın canlı yayın imkânları önemli ölçüde iyileştirilmişti.

Projenin 2. etabında ORTN’ye tamamlayıcı nitelikteki yeni nesil modülatör, sinyal verici, KU bandı amplifikatör ve analizörler temin edildi. Böylece kanal dünya çapında futbol maçları başta olmak üzere birçok organizasyonu canlı yayınlama imkanına sahip olacak. Ayrıca kanal, Nijer’in kırsal bölgelerinde kaliteli canlı yayın yapılabilecek ve bu bölgelerde meydana gelen güncel gelişmeleri eş zamanlı olarak Nijer kamuoyuna sunabilecek.

Söz konusu ekipmanların teslim töreni T.C. Büyükelçisi Özgür Çınar, Nijer İletişim Bakanı Mahamadou Laouali Dan Dano, TİKA Niamey Koordinatör Tanju Polat, ORTN Genel Müdürü Seydou Ousmane ve Nijer’in diğer haber kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende söz alan Büyükelçi Çınar, TİKA’nın temin ettiği 6. nesil canlı yayın ekipmanlarının Tele Sahel’in teknik modernizasyonuna katkı sağlayacağını ve Türkiye’nin TRT gibi diğer kurumlarıyla da bu yenileşme süreçlerine katkı sunmaya hazır olduğunu söyledi. 

İletişim Bakanı Dan Dano ise, söz konusu ekipmanların TİKA’nın ilk desteği olmadığını; geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen hibelerle güçlendirilen kanalın canlı yayın kapasitesinin, ikinci etap destek projesiyle daha da güçlü hale geldiğini ve bu desteklerin Türkiye’yi Nijer halkı nezdinde daha görünür hale getirdiğini belirtti.

ORTN Genel Müdürü Ousmane, TİKA’nın sağladığı yeni nesil ekipmanlar sayesinde ORTN’nin artık KU bandında yayın yapma kapasitesine sahip olduğunu, bu yönüyle de seviye atladığını belirterek, TİKA’ya ve Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkürlerini iletti.

Projeyle, Nijer’in iletişim ve haberleşme altyapısındaki iyileştirmenin devam ettirilmesi, ORTN’nin dünyanın her yerinde canlı yayın yapabileceği bir kapasiteye eriştirilmesi, Nijer kamuoyunun ülke genelindeki güncel gelişmelerden eş zamanlı olarak haberdar olmasının sağlanması ve son yıllarda büyük ivme kazanan Türkiye-Nijer iş birliğinin medya alanında da desteklenmesi amaçlanıyor.

 

Sonraki Haber

Senegal’de Kadın Çiftçilere TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Senegal’de faaliyet gösteren Kagamen Kadın ve Çocuk Derneğine tarımsal ekipman temin edildi. Senegal’de iç savaştan etkilenen Casamance bölgesinde kadınların sosyo-ekonomik durumunu iyileştirmek için Kagamen Kadın ve Çocuk...