Haberler

03 Şubat 2020

TİKA’dan Nijer’de Doğal Yaşama Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Nijer’de nesli tükenmekte olan evrensel miras “Camelopardalis Peralta” zürafaların sayılarının artması ve soylarının devamını sağlayan barınma ve beslenme alanında çeşitli projeler gerçekleştirildi.

Evrensel bir miras olan ve soyu tükenmekte olan “Camelopardalis peralta” türü zürafaların korunması ve yaşam alanlarının iyileştirilmesi sonucunda sayılarını arttırmak ve soylarının devamını sağlamak amacı ile TİKA tarafından, zürafalara doğrudan etkisi olacak faaliyetler yürütüldü.

Faaliyetler çerçevesinde Zürafaların doğrudan takibini ve korumasını sağlayacak olan gözetleme kulelerinin iki tanesi tamir edilerek, tespit edilen stratejik yerlere iki yeni gözetleme kulesi kuruldu. Yürütülen faaliyetler kapsamında ayrıca zürafaların su ihtiyacını kurak mevsimlerde de karşılayacak olan büyük bir göleti besleyecek su kuyusu ve deposu inşa edilerek bölgede yer alan yaklaşık 10’a yakın göletin etrafına zürafaların tuz ihtiyacını karşılayacak yeni tuz alanları oluşturuldu. Parkın ziyaretçilerinin giriş yaptığı büyük bulgalow bina ile bir adet konukevi de ayrıca yenilendi.  

“Camelopardalis Peralta” zürafaları

Doğal yaşam alanları sadece Batı Afrika Bölgesi olması ve zaman içerisinde kuraklık, fakirlik ve insan nüfüsunu artmasına bağlı olarak bu bölgelerin yerleşime açılması gibi nedenlerle sayıları gittikçe azalan ve Afrika’da yaşayan dokuz alt tür zürafa familyasından biri olan “Camelopardalis peralta” türü zürafaların sayıları, Nijer tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 2017 yılında 600’e kadar yükseltildi.

Zürafalar, sadece Nijer’in Koure, Kuzey Dallol Bosso, Fandou, Dingazi, Gaya ve Tahouha bölgelerinde yaşamını sürdürebiliyor. 1996 yılında sayıları 56 ya kadar inen, renk, sıcaklığa dayanıklılık, fiziki güç ve büyüklülük gibi özellikleri ile Afrika’da yaşayan dokuz alt tür zürafa familyasının en değerlisi olarak kabul ediliyor.  

Sonraki Haber

TİKA'dan Tiflis'in Alt Geçitlerine Engelli Asansörleri

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Rustaveli caddesinde bulunan Filarmoni, Bilimler Akademisi ve Puşkin Meydanı yeraltı geçitlerine 6 engelli asansörü yapıldı.   Tiflis Belediyesi Başkanı Kakha Kaladze ile Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi...