Haberler

04 Temmuz 2022

TİKA’dan Lübnan’ın Tarım Kapasitesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan Tarımsal Kalkınma Programı kapsamında Güney Lübnan ve Bekaa bölgelerinde tarımsal kapasite artırımı projesi gerçekleştirildi.

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Lübnan temsilciliği, Lübnan Tarım Bakanlığı, İslam Risala İzci Derneği ve Saint Joseph Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında ilk olarak 120 gence seracılık, safran tarımı ve sebze-meyve kurutma konularında teorik ve pratik eğitimler verildi. Eğitimlerin ardından Bekaa bölgesinde bulunan arazide 16.000 safran soğanı ekimi ve hasadı yapıldı.

Proje kapsamında ayrıca Güney Lübnan’da bulunan Ansar beldesinde eğitim ve uygulama amaçlı bir sera kurulumu gerçekleştirildi. Serada üretilen gelirle diğer arazilerin tarıma kazandırılması amaçlandı. Bu amaçla serada üretilen ilk mahsulden elde edilen gelirle Lübnan’da çok tüketilen ürünlerden olan zahter ekimi yapıldı. Proje ile ayrıca çok elverişli bir iklime ve şartlara sahip olmasına rağmen geri planda kalan tarım sektörünün teşvik edilmesi ve gençlerin tarıma ve alternatif tarım ürünlerine yönlendirilmesi suretiyle genç işsizlik oranının düşürülmesine katkı sağlanması da amaçlandı.

Gerçekleştirilen törene T.C. Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, TİKA Beyrut Koordinatörü Orhan Aydın, ICYF Başkan Yardımcısı Muhammed Hazimeh ile İslam Risala İzci Derneği idarecileri ve izcileri katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Ulusoy, TİKA’nın birçok farklı sektörde ve Lübnan’ın her köşesinde gerçekleştirdiği teknik projelerle Lübnan halkının yanında olduğunu, bu projenin de bunun bir örneği olduğunu belirtti. Ulusoy, "TİKA’nın Lübnan’ın güneyinde ve Bekaa Vadisi’nde tarımsal kapasiteyi desteklemek için tamamladığı projenin açılışı için Ansar köyündeyiz. Eğitim ve uygulama amacıyla bir sera kuruldu. Bekaa Vadisi’nde de safran ekimi öngörülüyor. Aynı çerçevede 100 gence de tarım alanında ve eğitim ile uygulama imkânı da tanındı. Bu, esasen TİKA’nın Lübnan’a tanıdığı en önemli katkılarından birini teşkil ediyor.” diye konuştu.

ICYF Başkan Yardımcısı Hazimeh de 1 yıl önce bir hayal olan projenin bugün gerçekleşmiş olmasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Özellikle Bekaa bölgesinde gerçekleştirilen safran tarımı projesinin Lübnan için örnek bir proje olduğunu aktaran Hazimeh, Lübnanlı çiftçilere ve gençlere katma değeri yüksek olan bu ürünün başarılı bir şekilde yetiştirilmesinin mümkün olduğunun gösterilmiş olmasından da büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

TİKA Lübnan Koordinatörü Orhan Aydın da Lübnan Tarım Bakanlığı, Saint Joseph Üniversitesi ve ICYF iş birliğinde yürütülen proje kapsamında ilk olarak 12 gence seracılık ve safran tarımı ile sebze-meyve kurutma konularında teorik ve pratik eğitimler verildiğini kaydetti. Aydın, eğitimlerin ardından Bekaa Vadisi’nde 16 bin safran soğanı ekimi ve hasadı yapıldığını aktardı.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan 5 Bin Hektarlık Arazinin Ağaçlandırılmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle hazırlanan Özbekistan-Aral Gölü Harezm Bölgesi Kokrali Orman Fidanlık/Ağaçlandırma Projesi kapsamında Antalya’ya gelen Özbekistanlı uzmanlara uygulamalı ve teorik eğitimler verildi. Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı, TİKA ve...