Haberler

10 Mayıs 2022

TİKA’dan Kuzey Makedonya'da "29. Hıdırellez Bahar Şenlikleri "ne Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteği ile düzenlenen 29. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri, Kuzey Makedonya’nın güney doğusundaki Çalıklı Köyü’nde Balkanlar ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden soydaşlarımızın yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Kuzey Makedonya’daki Türk kültürünün geleneksel temsilini öne çıkaran ve küresel pandemi nedeniyle verilen 2 yıl ara verilen Hıdırellez Bahar Şenliklerinin yenisi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı TİKA, T.C. Üsküp Büyükelçiliği, K.M.C. Kültür Bakanlığı, MATÜSİTEB ve diğer kurumların katkılarıyla, Hıdrellez Bahar Şenlikleri Derneği tarafından gerçekleştirildi.

Resmi açılış töreninin ardından Balkan ülkelerinden gelen halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve yağlı güreş etkinliklerinin yer aldığı şenliklere, T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya’dan siyasi temsilciler, milletvekilleri, ülkedeki Türk ve yerel kurum temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Hıdrellez Bahar Şenlikleri Derneği Başkanı ve organizasyon komitesi üyesi Dr. Şenol Tahir  açılışta yaptığı konuşmada, Hıdırellez Şenliklerinin düzenlenmesinde katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkürleri iletti. Hıdırellez Bahar Şenliklerinin 2017 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer aldığını belirten Tahir, uluslararası bir boyuta taşınan etkinliğin bundan sonra da büyüyerek devam edeceğini ifade etti.

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin konuşmasında, Hıdırellez Festivali geleneğinin yıllardır büyüyerek devam etmesinin Kuzey Makedonya’daki Türk varlığının en önemli kültürel nişanelerinden biri olduğunu ifade etti.

TİKA Üsküp Koordinatörü Halim Ömer Söğüt ise, TİKA’nın uzun yıllardır Kuzey Makedonya’daki Türk kültürünün geleneksel temsilini öne çıkaran Hıdırellez Bahar Şenlikleri’nin düzenlenmesine katkı sunduğunu ifade etti. TİKA olarak ülkede yaşayan soydaşlarımızın biraya gelerek kaynaşmalarına, ortak bilinç ve gelecek oluşturmalarına katkı sağlayacak bu ve benzer faaliyetlere destek olmaya gayret edeceklerinin altını çizen Söğüt, mazisi binlerce yıla dayanan Türk kültürüyle yoğrulan Hıdırellez Bahar Şenlikleri gibi etkinliklerin sayısının artarak devam etmesinin önemine değindi.

Büyükelçi Sekizkök ise törendeki konuşmasında, Hıdırellez'in bolluğun ve bereketin müjdecisi olduğunu belirterek Hıdırellez’in Türk kültürüne ayrı bir renk, anlam ve zenginlik kattığını ifade etti. Sekizkök, “Yüzyıllar boyunca tecrübe ettiğimiz bir arada yaşama kültürümüz sayesinde bugün yine bu güzel geleneklerimizi yaşatabiliyoruz. Ne mutlu ki Kuzey Makedonya, barış içinde bir arada yaşama kültürünü temsil etmek suretiyle Balkanlar'a ve dünyaya örnek olmaktadır.” ifadeleriyle Kuzey Makedonya’da yaşayan Türklerin barış ve kardeşliğin sembolü olduğunu vurguladı.

Sonraki Haber

Kamerun’da Kadın İstihdamına TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, CEFAP Ladies Circle Derneği işbirliğinde Kamerunlu kadınlara yönelik mesleki eğitim kursları düzenlendi. Proje kapsamında 33 Kamerunlu kadın 6 ay boyunca çeşitli kurslara katılarak mesleki beceriler edindi. Başkent...