Haberler

23 Aralık 2021

TİKA’dan Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’na Destek

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleriyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı, resmi törenle kutlandı.

21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı Programı kapsamında tarihi Üsküp Tefeyyüz İlköğretim Okulu’na gelen TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindeki heyet, açılış öncesinde okulun girişinde yer alan Yücelciler Anıtı’nı ziyaret ederek anıta karanfil bıraktı.

Anıt ziyaretinin ardından, TİKA’nın destekleriyle kurulumu yapılan Üsküp Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nun Bilgisayar Laboratuvarı’nın açılışını yapan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindeki heyet, laboratuvarda öğrencilerin yaptıkları çalışmaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

TİKA destekleriyle MATÜSİTEB’in organizasyonunda 21 Aralık akşamı gerçekleştirilen Türkçe Eğitim Bayramı resmi programına TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi, Kuzey Makedonya Başbakan Yardımcısı Artan Grubi, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanı Mila Carovska, T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, üst düzey bürokratlar, milletvekilleri, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin programın açılışında yaptığı konuşmada, Türk toplumu mensupları için bugünün önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak Türkçe eğitim bayramını kutladı. TİKA’ya ve Türkiye Cumhuriyeti’ne destekleri adına teşekkürlerini bildiren Emin, Türk nüfusunun Kuzey Makedonya’daki yeri ve öneminin altını çizdi.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, 21 Aralık nedeniye Üsküp’te TİKA destekleri ile düzenlenen törende yaptığı konuşmada, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un Kuzey Makedonya’ya selamlarını iletti. TİKA’nın dünyada uyguladığı eğitim projelerinden önemli bir bölümünü Kuzey Makedonya’da hayata geçirdiklerini, inşa ettiği yaklaşık 335 okuldan 55 tanesini de Kuzey Makedonya’da yaptığını vurgulayan Çevik, “Türk Dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir kutsal hazinesidir.” değerlendirmesinde bulundu. Konuşmasını “Radoviş’in Biçim köyünden, Karbnitsi’nin Kocalı köyüne, Valandova’nın Yüksekmahallesi’nden, Jupa’nın Dılgaj köyüne, Doyran’ın Gökçeli köyüne, onlarca okullar inşa ettik, ortak geçmişimiz olduğu gibi, ortak geleceğimiz de vardır, ortak geleceğimizi hep birlikte inşa edeceğiz” sözleriyle sürdüren Çevik, 16 yıldır ülkenin kalkınmasına hayata geçirilen proje ve faaliyetlerle katkı sunan TİKA personeline teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, tarih boyunca eşsiz kültürel zenginliklere ev sahipliği yapan Balkanların kalbi Kuzey Makedonya’da Türkçe Eğitim Bayramını kutlamak üzere bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, Türk toplumunun diliyle, diniyle, edebiyatıyla, musikisiyle, mimarisiyle, gelenek ve görenekleriyle Kuzey Makedonya’nın kültürel dokusunu zenginleştirdiğini, bu toprakların birleştirici ve bütünleştirici harcı olduğunu ifade etti.

Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanı Mila Carovksa, anadilde eğitimin bir ayrıcalık değil temel bir hak olduğunu vurgulayarak, Makedonya’da yaşayan Türklerin 1944 yılında Türkçe eğitim hakkına sahip olduklarını, 1991’deki bağımsızlığın ardından bunun anayasayla da sabit hale geldiğini söyledi.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek başladığını konuşmasında, Türkçenin ve Türkçe eğitimin önemini vurgulayarak Kuzey Makedonya’da Türk toplumunun resmi olarak 21 Aralık Türkçe Bayramı’nı kutlamalarının Türk toplumunun birliği açısından değerli bir kazanım olduğunun altını çizdi. TBMM Başkanı Şentop “Biz Türkçemiz sayesinde bir milletiz ve tarih içerisinde Türkçemizle birlikte varolduk. Varolduğumuz müddetçe gördük ve yaşadık ki Türkçe bir barış dilidir. Bundan sonra da barış dili olmaya devam edecektir.” ifadeleriyle Türkçenin bölgedeki anlamına işaret etti.

Açılış konuşmalarının ardından, 21 Aralık vesilesiyle MATÜSİTEB tarafından TİKA destekleriyle ülke genelinde ilkokul-lise-üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen “Rumeli’den Türkistan’a Türkçe” konulu şiir, düzyazı ve resim yarışmasında ilk üç dereceye giren yarışmacılara protokol tarafından hediyeleri takdim edildi. Tören TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop onuruna verilen resepsiyon ile son buldu.

21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı

21 Aralık günü, 1944 yılında Kuzey Makedonya Türklerinin Türkçe eğitim haklarını kazandığı gün olarak kabul edilmiş, 2007 yılında ise Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Resmi Bayramlar Yasa Tasarısı değişikliği ile bahse konu tarih Kuzey Makedonya’da yaşayan Türklerin Milli Bayramı olarak kabul edilmişti.

21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kutlamaları 2008 yılından beri Kuzey Makedonya'da eğitim, kültür ve sosyal alanlarında faaliyet gösteren ve 60’den fazla derneğin çatı kuruluşu olan Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından TİKA destekleriyle düzenleniyor.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Özbekistan’da Yerli Tohum Üretimine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Özbekistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı, Tarım ve Gıda Tedarik Araştırma ve Üretim Merkezi’ne bağlı Sebze, Kavun ve Patates Araştırma Enstitüsü bünyesinde atıl halde bulunan 1 hektarlık serayı modernize ederek...