Haberler

22 Mayıs 2023

TİKA’dan Kosova’da Kırsal Kalkınmaya Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından "Kosova'da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında, Dobratin köyünde gerçekleştirilen Goji Berry ve Üzümsü Meyve Üreticileri Derneği’nin Desteklenmesi Projesi ile Donje Ljubinje köyünde gerçekleştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitki İle Üzümsü Meyvelerin Kurutulması ve Paketlenmesi Projesi’nin açılışları yapıldı.

Projelerin açılış törenine, Kosova Azınlık İşleri ve İnsan Haklarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emilija Rexhepi, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, TİKA Priştine Koordinatörü Cihan Dinçer, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka'nın yanı sıra ülkede görevli Türk kurum temsilcileri katıldı.

Başbakan Yardımcısı Rexhepi, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kosova'ya yönelik gerçekleştirdiği yardımlar için Türkiye Cumhuriyetine minnettarlığını dile getirirken "Tüm Kosova vatandaşlarının, özellikle Boşnak topluluğunun refahı için gerçekleştirilen bu güzel projede bulunmaktan mutluluk duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Angılı da bu tür projelerin Türkiye ile Kosova arasındaki dostluğu pekiştireceğini belirterek "TİKA, kardeşimiz olan Kosova'daki tüm topluluklara dokunan, onların hayatlarını daha iyi kılmaya çalışan projeleri hayata geçiriyor. Tarım kooperatifinin bu projesi, inşallah bu köyün halkına ve tüm Kosova'nın kalkınmasına destek sağlayacaktır." diye konuştu.

TİKA Başkan Yardımcısı Çevik, bu tür projeleri uygulama amaçlarının, bölgede geçimini tarımdan sağlayan ailelerin ekonomisine katkıda bulunarak topraklarını terk etmemelerini sağlamak olduğunu kaydetti.

Çiftçilerin kendi tohumlarını ekmeleri, kendi ürünlerini yetiştirmesi noktasında ortaya çıkan sıkıntıların giderilmesi için bu tür projeleri uyguladıklarını belirten Çevik, "Bölgedeki tüm ülkelerde uyguladığımız projelerle, tüm etnik unsurlar proje altında bir bütünlük arz ediyor. Sırp, Boşnak, Türk ve Arnavut toplumlar tarım projeleriyle birlikte üretime geçiyor. Bu projeler, hem toplumlar arası kaynaşma ve kültürel faaliyet anlamında hem de aile işletmelerine gelir getirilmesi noktasında önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında, Kosovalı tarımcılara soğuk hava deposu, meyve ezme makinesi, meyve kurutma makinesi, bitki işleme binası gibi çeşitli makine desteğinde bulunuldu.

Sonraki Haber

TİKA ve Türkiye Adalet Akademisi İş Birliğinde Düzenlenen “Adalet Hizmetleri Eğitim Programı (AHEP)” Tamamlandı

Türkiye Adalet Akademisi tarafından, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliği ile Azerbaycanlı hâkim adaylarına yönelik olarak, Adalet Hizmetleri Eğitim Programı (AHEP) kapsamında düzenlenen “Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri” konulu eğitim programı Antalya’da tamamlandı....