Haberler

30 Haziran 2022

TİKA’dan Kosova’da Bir Kadın Bir Hikâye Çalıştayına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA’nın) destekleriyle, Kosova’da Üsküp ZOR Derneği’nin 2021 yılında Yeni Pazar’da başlattığı “Bir Kadın Bir Hikaye” konulu çalıştay Priştine’de düzenlendi.

TİKA’nın katkısıyla, Priştine “Gerçek” Kültür, Sanat ve Spor Derneği Kadın Dayanışma Kolu ile ortaklaşa düzenlenen “Bir Kadın Bir Hikaye” çalıştayında Kosova, Kuzey Makedonya, Batı Trakya ve Sırbistan’ın Sancak bölgesinden on dört başarılı kadının hayat ve başarı hikayelerine yer verildi.

Çalıştayda konuşma yapan Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili Fidan Brina Jılta, “Kosova Parlamentosu Milletvekili olarak “Bir Kadın Bir Hikaye” çalıştayında birçok ülkeden gelen başarılı kadınla Priştine’de bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Kosova Türk toplumunun seçilmiş bir kadın temsilcisi olarak, her zaman kadını desteklemekten yana oldum. Kendi ayakları üzerinde durabilen, güçlü kadınlar yetiştirdiğimizde güçlü bir geleceğimiz de olacaktır.” dedi.

“Gerçek” ” Kültür, Sanat ve Spor Derneği Kadın Dayanışma Kolu olarak böyle bir etkinlikte olmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Kadın Dayanışma Kolu Başkanı Işık Kaytazi ise “Kadın, bugünü ve yarını var eden tek değerdir. Kadın üreten, çoğaltan, hayat verdiği insana sevgi ve saygı duyan, sevgi dağıtan, adaleti oluşturan koca bir evrendir.” ifadelerini kullandı.

TİKA’nın destekleriyle gerçekleşen çalıştay için TİKA’ya teşekkürlerini ileten ZOR Derneği Başkanı Hacer Sulooca konuşmasında, “Her kadın kendi içinde bir derya saklıyor. Biz bir hikaye dedik ama bir anne, bir eş, bir bilim kadını, bir sanatçı, bir eğitimci, bir siyasetçi olan bizler için kitaplar ciltler yazılsa yine yaşamımızda bıraktığımız izleri not etmek için yeterli olmayacak.” sözlerine yer verdi.

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından on dört kadın kendi başarı hikayelerini anlattı. Çalıştayda Kuzey Makedonya’dan emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülümser Kasapi, Kuzey Makedonya Priştine Büyükelçisi Şpresa Jusufi ve ilk Türk bankacılar arasında yer alan Vildan Kerim; Kosova’dan Prizren “Ukshin Hoti”  Üniversitesi-Eğitim Fakültesi Türkçe Programları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elsev Brina Lopar, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Aktivist Besa İsmaili Ahmeti, Türk Dili ve Edebiyatı Profesörü ve Yeminli Tercüman Gülten Nobırda, Lady Derneği Başkanı Sanija Murati ve rahmetli Ses Sanatçısı Necmiye Pagaruşa; Batı Trakya’dan Gündem Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin, emekli Öğretmen ve Siyasetçi Emine Tahsin ile Dostluk ve Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu; Yeni Pazar’dan ise Boşnak Milli Konsey Başkanı Jasmina Curiç, emekli Ekonomist Bisera Şeçeragiç ile Yazar ve Aktivist Şefka Begoviç Liçina’nın hayat hikayelerine yer verildi.

Birbirinden eşsiz hikayelerin yer aldığı çalıştay katılım belgelerinin takdimiyle sona erdi.

 

 

Sonraki Haber

Filipinlerde Dijital Eğitime TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Filipinler Bilim ve Teknoloji Bakanlığı arasında “Dijital Kütüphane (Starbooks) Programı” kapsamında iş birliği protokolü imzalandı. Starbooks adlı Dijital Kütüphane programının 11. Yıl dönümü etkinliği çerçevesinde Filipinler Uluslararası...