Haberler

12 Ocak 2022

TİKA’dan, Kolombiyalı Kadınların Güçlendirilmesi Projelerine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Kolombiya Cumhuriyeti Başkan Yardımcılığı ile Başkanlık Kadın Eşitliği Konseyi iş birliğinde ülkenin farklı bölgelerinde Kolombiyalı kadınların güçlendirilmesine yönelik iki proje hayata geçirildl.

Kolombiya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Kadın Eşitliği Konseyi aracılığıyla, Kolombiya Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcılığı, Kolombiyalı kadınların, özellikle daha düşük gelirli ve savunmasız durumdaki kadınların yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan ulusal düzeyde programların oluşturulması ve tasarımında destek sağlıyor.

TİKA, Kolombiya Cumhuriyeti Başkan Yardımcılığı ve Kadın Eşitliği Konseyi işbirliğinde gerçekleştirilen ilk proje kapsamında, Santa Rosalia bölgesinde bir tarımsal ürün işleme tesisi kuruldu. İkinci proje kapsamında ise, ulusal düzeyde kadınlara fırsatlar yaratma ve meslek edindirme amacıyla ülkenin farklı bölgelerinde yer alan beş Kadın Evi’ne bilişim teknolojileri sınıfı kuruldu.

Santa Rosalía Tarımsal Ürün İşleme Tesisi projesinin amacı, kişi başına yüksek tüketimi nedeniyle bölgesel gıda sektöründe temel bir ürün olan “plantain” bitkisinden elde edilen ürünlerin üretimi için belediyede bir tarımsal sanayi tesisi kurulmasıdır. Tesiste istihdam personel çoğunlukla, Santa Rosalia bölgesinde yaşayan savunmasız kadınlar, hane reisi olan anneler veya aile içi şiddet mağduru kadınlardır. Proje ile sosyal açıdan dezavantajlı bu gruba önemli bir destek verilmesi hedeflenmektedir.

Tarımsal Ürün İşleme Tesisi Projesi açılış töreni sırasında söz alan Santa Rosalia Belediye Başkanı Fernando Martínez proje ile ilgili olarak; “Bu üretim tesisi sayesinde, bölgemizdeki kadınlara meslek edindirme olanağına sahip olacağız. Ayrıca başta plantain üreticileri olmak üzere tüm tarımsal üreticilerin gelirlerini artıracak doğrudan ve dolaylı istihdam yaratılmasına katkıda bulunacağız. Bu girişim bölgemiz için çok önemli olan bir dönüşüm ve katma değer yaratma girişimidir”. dedi.

Kadın Evleri Projesi kapsamında ise; 2021 yılında Tunja, Monteria, Envigado, Ibague ve Inírida şehirlerinde bulunan kadın evlerine bilişim teknolojileri sınıfı kuruldu.

Proje kapsamında yararlanıcı kadınların alacakları eğitimlerle, beşeri kapasitelerini güçlendirmeleri, özgüvenlerini artırmaları, üretken liderlik stratejilerinin bir parçası haline gelmeleri ve ekonomik bağımsızlıkları kazanmaları sayesinde istismar ve kötü muamele mağduru olmalarının önlenmesi hedeflenmektedir.

Tunja şehirdeki Kadın Evi'nin açılış töreninde, Tunja Belediye Başkanı Sn. Alejandro Fúneme, TİKA’ya verilen destek için teşekkür etti ve projenin kendileri açısından önemini;  “Maalesef toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet, onlarca yıldır bizimle olan ve pek çok kadının ışığını sessizce söndüren bir bela; bu gerçeği değiştirmek için mücadele etmek her birimizin bir görevi ve borcudur. Bunu yapabilecek güce sahibiz ve bu değişim eylemlerinden biri de desteğe, barınmaya ve güvenli bir ortama ihtiyacı olan tüm kadınlara refah sağlayacağımız bir umut senaryosu olan bu kadın evleridir. Bu projeyi destekleyen Türkiye Cumhuriyeti’ne ve TİKA’ya içten teşekkür ediyorum.” sözleriyle ifade etti.

Yararlanıcı kadınlardan Claudia Liliana Hurtado ise “Kadınlar Evi'ne verdiğiniz destek için çok minnettarım çünkü burada alacağımız eğitimler bize yeni bir meslek sağlayabilecek. Bu bölgemizdeki tüm kadınlar için büyük bir destek ve fırsat.” diyerek teşekkürlerini iletti.

Sonraki Haber

TİKA, Macaristan’da Engelli Bakım Evini Yeniledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Macaristan’ın Perbál şehrindeki Yaşamaya Devam Et Derneği Engelli Bakım Evi yenilendi. 1990 yılında engelli çocuk sahibi ailelerin girişimleriyle kurulan Yaşamaya Devam Et Derneği tarafından, 1996 yılında inşa...