Haberler

24 Mayıs 2019

TİKA’dan Kolombiya’da Tarım Üreticilerine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kolombiya’nın Cundinamarca departmanında 250’den fazla şeker kamışı üreticisi olan Cana Dulce Üretici Birliği’ne şeker kamışı paketleme makinesi temin edildi.

Kolombiya’nın Cundinamarca Departmanında 250’den fazla panela (şeker kamışı) üreticisinin geleneksel yollarla ve küçük ölçeklerle gerçekleştirdikleri üretim süreçlerini nitelikli hale getirmek ve güçlendirmek için TİKA tarafından Caña Dulce Üretici Birliğine şeker kamışı paketleme makinesi temin edildi. 

BM Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünyada panela üreten yaklaşık 23 ülke var. Kolombiya, tüm üretimin %12’sini gerçekleştirerek, Hindistan’ın (%55) ardından ikinci en büyük üretici konumunda yer alıyor. Panela üretimi, Kolombiya’daki 1.102 belediyenin 357’sinde geleneksel yollarla, el emeği yoğun ve mekanize olmayan süreçlerle gerçekleştiriliyor.

Kolombiya’da panela üretimi; kahve üretiminin ardından, kırsal alandaki en büyük tarımsal sanayidir ve ikinci büyük istihdam sağlayıcı sektör. Panela üretiminin gelişimi, aralarında üreticiler, işçiler, tüccarlar olmak üzere yaklaşık 120.000’i kalıcı istihdam olmak üzere, doğrudan ya da dolaylı olarak 350.000 kişiyi etkiliyor. Özellikle Cundinamarca Departmanında tarımla geçinen nüfusun önemli miktarı bu alanda çalışıyor. 

Sağlanan ekipman desteği ile Cundinamarca Departmanında aralarında iç çatışma mağduru bireyler ile yerlerinden edilmiş toplulukların bulunduğu gruplara doğrudan katkı sağlandı.

Temin edilen panela paketleme makinesi sayesinde daha önce elle tek tek tartılıp paketlemesi yapılmaya çalışılan ürün, daha seri, sıhhi ve hatasız şekilde paketleniyor.

Paketleme makinesinin üreticilerin kullanımına sunulduğu teslim törenine Bogota Büyükelçisi Ece Öztürk, Cundinamarca Departmanı Uluslararası İşbirliği Birim Başkanı Antonio Cortes Rey, projeden faydalanıcı üreticiler katıldı.

Büyükelçi Öztürk, teslim töreninde şunları söyledi: “Gıda güvenliği ve doğal ürün üretimi tüm dünyada oldukça önemli bir konu. Kolombiya ve ülkemiz de doğal ürün zengini ülkeler. Türkiye’de insanlar sağlıklı ve doğal beslenmeye önem gösteriyor. Bu açıdan panela hem Kolombiya için sembolik bir öneme sahip hem de ülkemiz ile Kolombiya’nın dostluğunun bir simgesi.”

Temin edilen makine ile paketlenen ilk 100 panela paketi, gerçekleştirilen işbirliği için teşekkürlerini ifade eden çiftçi birliğinin özel tasarımıyla dizayn edildi. Paketlerin üzerinde ülkemiz ile Kolombiya bayraklarının altında ‘Kolombiya’da çiftçi aileleri tarafından üretilen bu ürün, TİKA’nın desteklerinden ötürü minnettarlığımızın bir ifadesi olarak Türk halkına gönderilmektedir’ ifadesi yer aldı.

Çiftçi Javier Garcia destekten ötürü TİKA’ya teşekkür ederek, Kolombiya için önemli ve sembolik bir ürün olan panelanın üretimine verilen desteğin çok değerli olduğunu söyledi.  Garcia sözlerine şöyle devam etti; “La Pena-Cundinamarca bölgesinde bulunan Miraflores çiftliğinde 12 aile panela üretimi ile geçinmektedir. Bizim gibi çiftçilerin hayatına doğrudan etki edecek bu destek sayesinde, sadece panela üreticileri değil paneladan gelir elde eden tüm yöre halkı kazanç sağlayacak, çocuklarına daha iyi imkanlar sağlayacaktır”

Çiftçi Clara Isabel Villa, sağlanan desteğin kendilerini çok mutlu ettiğini, destek sayesinde doğrudan gelir artışı sağlayacak üreticiler adına minnettar olduğunu ifade etti.

Sonraki Haber

TİKA'dan Pakistanlı Yetimlere Gıda Yardımı ve İftar

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Pakistan'da 250 yetim ailesine gıda yardımı yaptı ve iftar verdi. Başkent İslamabad'ın Çak Şahzad bölgesindeki Muslim Hands Yetimhanesi'nde kalan ve eğitim alan yetimlerin aileleri için yapılan gıda dağıtımına...