Haberler

29 Kasım 2019

TİKA’dan Kırgız Kooperatifçiliğine Destek

Türkiye ile Kırgızistan arasında tarım alanında işbirliğinin artırılması ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi için K.C. Tarım Bakanlığı işbirliğinde Skryabin Kırgız Milli Tarım Üniversitesi bünyesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kurulan Kırgızistan’ın ilk Kooperatifçilik Eğitim ve Danışmanlık Merkezinin açılışı yapıldı.

Merkezin açılışına T.C. Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, Tarım Üniversitesi Rektörü Rısbek Nurgaziyev, Kırgız Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Genel Sekreteri Maksat Taşbolotov ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Paksoy katıldı.

Açılışın akabinde, bahsi geçen eğitim merkezinde TİKA’nın desteğiyle Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları tarafından Kırgız Tarım Üniversitesi hocaları ve Kırgızistan Kooperatif Birliği uzmanlarına kooperatifçilik konusunda eğitmenlik eğitimi verildi.

TİKA tarafından düzenlenen “Kooperatifçilik Eğiticilerinin Eğitimi” programı ile Kooperatifçilikle ilgili sahadaki elemanları eğitecek eğiticileri yetiştirmek, Kooperatifçilik girişimcilik, muhasebe ve benzeri konularla ilgili eğitim verebilecek, aynı zamanda bu işlerle ilgilenen kişilere danışmanlık yapabilecek eğiticileri hazırlamak amaçlanıyor. Ayrıca Kırgızistan’da Sovyetlerden bu yana uygulanan Kooperatifçilik sisteminden kaynaklanan yanlış algılar nedeniyle tam anlaşılamamış durumda olan yeni Kooperatifçiliğin 7 temel ilkesi katılımcılara anlatıldı.

Kooperatifçiliğin temel ilkeleri, kooperatifçiliğin tanımı, kooperatiflerin kuruluşunda göz önünde alınması gereken noktalar, kooperatiflerin organları (genel kurul, yönetim kurul, müdür işleyişi ve işlemleri), kooperatifleri ilerletme noktasında en önemli konulardan biri olan kooperatifte çalışan insanların bir proje hazırlaması, iş planlarının nasıl yapılacağı, kooperatiflerde tedarik ve pazarlama, eğitimin ana konularını oluşturuyor.

Kırgızistan’ın ilk Kooperatifçilik Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmiş olan eğitimden Kırgızistan’daki tarım alanında çalışma yapmakta olan uzmanların bu eğitimden alınan bilgileri ileride kullanarak sahada çalışan kişilere eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeleri bekleniyor.

Eğitim programının sonunda Tarım Üniversitesi hocaları, Kırgızistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve Kırgızistan Kooperatifler Birliği temsilcileri olmak üzere toplam 24 kişi sertifika almaya hak kazandı.

Sonraki Haber

TİKA Arnavutluk'ta Depremzedelerin Yaralarını Sarmaya Devam Ediyor

Arnavutluk’taki depremin hemen ardından ivedilikle gıda paketleri ve battaniyeleri depremden en fazla etkilenen Dıraç ve Thuman şehirlerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Arnavut halkının yanında olmaya devam ediyor. Deprem felaketinin...