Haberler

05 Ağustos 2022

TİKA’dan Gürcistan’da Arıcılığa Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Gürcistan Başbakanlığı Gazi İşleri Genel Müdürlüğü iş birliğinde Guria Bölgesi’nde çiftçilik yapan gazilere arı kovanları ve ekipman desteğinde bulunuldu.

TİKA tarafından gerçekleştirilen “Kırsal Alanda Yaşayan Gazi Arıcıları Güçlendirme Projesi” kapsamında Guria Bölgesi’nin Ozurgeti ilçesinde yaşayan gazi çiftçilere; 100 adet arı kovanı, tulum, maske, eldiven, fırça ve körükten oluşan arıcı seti ile arıcılık ekipmanları teslim edildi.

Projenin teslim programına; T.C. Batum Başkonsolosluğu, Muavin Konsolos Turan Oğuzhan Gönültaş, Gürcistan Bölgesel Kalkınma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Mzia Giorgobiani, Guria Valisi Giorgi Uruşadze, Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Ajansı Bölgesel Kalkınma Departmanı Başkanı Laşa Şalamberidze ve Kooperatifleri Geliştirme Departmanı Başkanı Konstantine Hutsaidze ile Gürcistan Savunma Bakanlığı yetkilileri ve diğer misafirler katıldı.

Tören açılışında konuşan Gazi İşleri Müdürü Tümgeneral Koba Kobaladze, TİKA ile Gazi İşleri Müdürlüğü iş birliğinin 2017 yılında başladığını belirterek TİKA’nın desteği ile Kırsal Alanda Yaşayan Gazi Çiftçilerimizi Güçlendirme Projesi’ne katılmanın kendisi için bir onur olduğunu ifade etti. Kobaladze, iş birliğinin gelecekte de devam etmesini temenni ederek, TİKA’ya ve Türk halkına teşekkürlerini iletti.

TİKA Tiflis Koordinatörü Tuba Özütok ise, TİKA’nın Gürcistan’da kırsal alanda yaşayan ailelerin gelir seviyesinin iyileştirilmesi ve istihdama katkı sağlanması amacıyla projeler gerçekleştirmeye devam ettiğini belirtti. Özütok, tarımsal kalkınma projeleriyle özellikle büyük şehirlere göçün azaltılmasını ve tarımsal üretimin artırılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Kırsal kalkınmanın önemli bir sektörü: Arıcılık

Arıcılık; toprağa bağımlı olmaması, aileler için tek başına bir geçim kaynağı olması, en ucuz ve en kolay istihdam yaratan tarımsal faaliyet olması ve aile ekonomisi için asıl veya yan gelir kaynağı oluşturması sebebiyle özellikle kırsal kesimde aile bütçesine önemli katkılar sağlıyor. Karlılığının yüksekliği, işsizliğe katkısı, arıcılık ürünlerindeki talep ve besleyiciliği, polinasyona katkısı ve sürdürülebilirliği gibi nedenlerle arıcılık sürdürülebilen üretim dalı ve kırsal kalkınmanın önemli bir sektörü olarak kabul ediliyor.

Sonraki Haber

TİKA, Nijer'de Yumurta ve Tavuk Üretim Çiftliği Kurdu

TİKA, Nijer’in başkenti Niamey’e bağlı Gorou Banda Köyü’nde faaliyet gösteren Mouradou Feri Kadın Grubu yararına modern tavuk üretim çiftliği kurdu. Nüfusunun büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve kadın okuryazarlığının %10’un altında olduğu tahmin...