Haberler

07 Eylül 2018

TİKA’dan Bosna Hersek’te Eğitime Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle inşaatı ve donanımı tamamlanan Novi Travnik Savfet Basagic İlköğretim Okulunda 2018-2019 eğitim öğretim yılının ilk ders zili çaldı.

Bosna Hersek'in orta kesimlerindeki Novi Travnik'te bulunan okulun açılış törenine, öğrencilerin yanı sıra Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Şefik Dzaferoviç, Bosna Hersek Federasyon Entitesi Başkan Yardımcısı Melika Mahmutbegoviç, Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo, Orta Bosna Kantonu Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Katica Çerkez, Novi Travnik Belediye Başkanı Refik Lendo, Türkiye Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ve TİKA Saraybosna Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı katıldı.

Büyükelçi Koç, burada yaptığı açıklamada, TİKA'nın iş birliğiyle hem yeni eğitim öğretim döneminin hem de okulun açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek "Bosna Hersek sahip olduğu çok kültürlü yapısını eğitimde de gösteren, aynı çatı altında farklı etnik yapıda çocukların beraber okuduğu ve hoşgörünün en güzel yansıdığı bir ülke." dedi.

TİKA'nın verdiği katkının Bosna Hersek'in birlik ve bütünlüğüne destek olduğunu söyleyen Koç, "Bu proje iki açıdan önemliydi. Birincisi, Bosna Hersek ile kardeşliğin kalkınma projeleriyle gösterilmesi, bu dostluğun ilelebet devam edeceğini göstermesi açısından önemliydi. İkincisi, bugünlerde Türk ekonomisinde yaşanan spekülatif hareketlerin aslında altının ne kadar boş olduğunu, Türkiye'nin sağlam ekonomisiyle sahada ne kadar güçlü olduğunu ve olacağını göstermesi bakımından önemliydi" diye konuştu. Koç, Bosna Hersek'teki kalkınma projelerinin devam edeceğini vurguladı.

Bosna Hersek Federasyon Entitesi Başkan Yardımcısı Melika Mahmutbegoviç yaptığı açıklamasında “Yeni eğitim yılının Novi Travnik’te inşaatı tamamlanan bu güzel okulun açılış töreniyle başlanması bence çok güzel ve anlamlı bir şey. Bu binada eğitmenler daha kaliteli bir şekilde öğrencilerini eğitebilecekler, yeni nesiller ise güzel bir ortamda eğitim alacaklar. Eğitim, toplumun, ülkenin, refahın temelidir ve bunun için projeye destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu okulun, Bosna Hersek’in geleceğini inşa edecek iyi öğrencilerin bir araya geldiği bir okul olmasını umuyorum” dedi.

Novi Travnik Safvet-beg Başagiç İlköğretim Okulu Müdiresi Nizada Skrobo, “Biz bugün 2008 yılından beri inşaatı süren yeni okul binamızı hizmete açmış olduk. Okulumuzun 530 öğrencisi ve 50 çalışanı için modern bir bina kazandırılmış oldu. Okulun inşaatı için Bosna Hersek Federasyon Entitesi Hükümeti, Orta Bosna Kantonu Hükümeti, yerel yönetimimiz ve TİKA tarafından destek sağlandı. Hepimiz birlikte güzel bir bina inşa etmiş olduk.” dedi.

Okul Müdiresi “Bu çok önemli bir proje. Öğrencilerimize ve insanlığa yakışır bir binaya sahip olduk. Eski beş katlı kiralı binamızda bodrum katından tavan katına kadar 60 yıllık doğramaların bulunduğu alanlarda tehlikeli bir ortamda çalışılıyordu. Bu sene ise eski binanın çatı ve tavanı yıkılmış durumdadır. Bugün yeni binamıza taşındığımız için çok mutluyuz” dedi.

Sonraki Haber

TİKA’nın Gönüllü Elçileri Karadağ’da

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) koordinasyonunda gerçekleştirilen Tecrübe Paylaşım Programı ile Karadağ’a giden gönüllü öğrenciler TİKA’nın proje ve faaliyetlerine katıldı. Program “Türkiye Karadağ İlişkilerinin Tarihi Süreci” başlıklı iki gün süren panel ile başladı....