Haberler

04 Temmuz 2022

TİKA’dan 5 Bin Hektarlık Arazinin Ağaçlandırılmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle hazırlanan Özbekistan-Aral Gölü Harezm Bölgesi Kokrali Orman Fidanlık/Ağaçlandırma Projesi kapsamında Antalya’ya gelen Özbekistanlı uzmanlara uygulamalı ve teorik eğitimler verildi.

Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı, TİKA ve Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Özbekistan-Aral Gölü Harezm Bölgesi Kokrali Orman Fidanlık/Ağaçlandırma Projesi, Antalya’da düzenlenen uygulamalı ve teorik eğitimler ile devam etti. Proje kapsamında Aral Gölü Havzasında yaşanan çevre felaketlerinin etkilerinin azaltılması, çölleşme ve kuraklıkla mücadele konularında fikir alış verişinde bulunuldu. Ayrıca Amuderya deltasındaki 5 bin hektarlık arazinin ağaçlandırılması ile bölgedeki orman işletmelerinin altyapısının geliştirilmesine yönelik TİKA tarafından teknik destekte bulunuldu.

Teknik Konularda Bilgi Verildi

TİKA’nın destekleriyle uygulamalı eğitimlerin gerçekleştirildiği arazide kurulan serada fidan üretimi, gölgeli tüplü fidan üretim alanı ve yapay sulama göleti kullanımına dair çalışmalar yapıldı. Özbekistanlı uzmanlara eğitim boyunca; orman fidanlıklarında bulunması gereken tesislerin kullanım amaçları, fidanlıklarda kullanılan makine ve teçhizatın tanıtımı, toprak işleme ve tohum ekimi, tüplü fidan üretimi, çıplak köklü fidan üretimi, fidan bakımı ve doğru sulama yöntemleri, fidanlıklarda karşılaşılan zorluklar ve hastalıklar ile mücadele yöntemleri, tohumların toplanması ve saklanması ile ilgili teknik usuller, fidan sökümü, ambalajlanması, saklanması ve nakli ile ilgili konularında bilgi verildi.

Modern Orman Fidanlığının Kurulması Hedefleniyor

Özbekistan’da bulunan Aral Gölünün kuruması sonucunda yaşanan ekolojik felaketin etkilerini en aza indirmek amacıyla geliştirilen Özbekistan-Aral Gölü Harezm Bölgesi Kokrali Orman Fidanlık/Ağaçlandırma Projesi ile Aralboyu çevresindeki ormanların yeniden canlandırılmasını sağlamak, Harezm Vilayeti Kokrali Orman çiftliğinde 5 bin hektar alanda modern orman fidanlığının kurulması hedefleniyor. Bu hedefler doğrultusunda ülkemize gelen Özbekistanlı uzmanlara Türkiye’nin bilgi ve tecrübeleri aktarıldı.

Sonraki Haber

TİKA Desteği İle Kurulan Tacikistan'nın İlk Meyve Fidanı Üretim Merkezi Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Tacikistan Şirinşoh Şohtemur Ziraat Üniversitesi'nin eğitim ve bilimsel araştırma çiftliğinde kurulan 25 dönümlük araştırma-uygulama meyve ve fidan üretim bahçesinin açılışı yapıldı. Açılış programına, Tacikistan Tarım Bakan Birinci...