Haberler

16 Eylül 2022

Tecrübe Paylaşım Programı’nın Kolombiya Etabı Tamamlandı

Türkiye'nin farklı şehirlerinden bir araya gelen gönüllü öğrenciler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) 2022 Tecrübe Paylaşım Programı (TPP) kapsamında Kolombiya’ya giderek ülkedeki TİKA faaliyetlerine katılım sağladı.

Gönüllü öğrenciler, Kolombiya'nın başkenti Bogota’da şehrin en az gelişmiş bölgelerinden biri olan ve yaklaşık yarım milyon nüfusun yaşadığı Ciudad Bolívar’da TİKA tarafından gerçekleştirilen Psikomotor Eğitim Merkezi projesinde yer alarak bu merkezi çevre sakinleri için hizmete hazır hale getirdi. Gönüllüler, çevre halkıyla birlikte merkezin içinde Türkiye-Kolombiya dostluğunu simgeleyen bir mural çalışması yaparak bitkilerle bezeli dış tasarım işlerini tamamladılar. Proje kapsamında psikomotor becerileri geliştirilmesi gereken çocukların eğitiminde kullanılmak üzere TİKA tarafından temin edilen ekipman ve materyaller yeni eğitim merkezine teslim edildi.

Ciudad Bolivar'da açık hava aktivitelerinin gerçekleştirildiği Altos de la Estancia adlı rekreasyon alanının içinde, Bogota Belediyesi Spor ve Rekreasyon Kurumu (IDRD) iş birliğinde kurulan Psikomotor Eğitim Merkezi; T.C. Bogota Büyükelçisi Beste Sun Pehlivan, INGRD Genel Direktörü Blanca Inés Durán, Bogota Belediyesi Dış İlişkiler Bölge Direktörü Luz Amparo Medina General, TİKA Bogota Program Koordinasyon Ofisi ve T.C. Bogota Büyükelçiliği personelinin katılımı ile açıldı.

Açılışta Bogota Belediyesi adına konuşma yapan Luz Amparo Medina General Belediye ve TİKA arasındaki sağlam iş birliğine değinerek, “TİKA en başından beri Bogota Belediyesi’nin en kuvvetli müttefik kurumlarından biri olmuştur ve en zor günlerde bölgemize yaptığı yardımları sürdürmüştür. Bu projede de olduğu gibi stratejik iş birliği projelerimiz, yeni küresel kalkınma gündemine, yeni şehircilik anlayışına ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun olarak devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Ciudad Bolivar

Programın gerçekleştirildiği Ciudad Bolivar genel olarak yasadışı imarın gölgesinde kalmış aynı zamanda toprak kayması yaşanan bir bölgedir. Bu nedenle Altos de la Estancia Parkı illegal yapılaşma ve bölgedeki toprak kaymasının önüne geçmek amacıyla belediye tarafından hem yetişkinler ve hem de çocuklar için spor yapabilecekleri bir rekreasyon alanına dönüştürülmüştür.

TİKA tarafından kurulan merkezin; sosyo-ekonomik olarak alt gelir gruplarının ve genç ebeveynlerin bulunduğu bu bölge için, işsizlik, madde bağımlılığı, şiddet, çocuk eğitiminde yetersizlik, fizyolojik bozukluklar gibi problemler yaşayan aileler ve çocukları için bir rehabilitasyon merkezi haline gelmesi hedeflenmektedir. 1-7 yaş aralığında çocuklara hizmet verecek bu psikoterapi merkezinden yaklaşık 450 ailenin yararlanması beklenmektedir.

Gönüllü elçilerimiz, Kolombiya’yı yakından tanıdılar

TİKA Bogota Program Koordinasyon Ofisi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen program; ülkeye gelen 11 gönüllü öğrencinin, Bogota Büyükelçiliği, Maarif Vakfı Kolombiya Ülke Temsilciliği ve Anadolu Ajansı Bölge Temsilciliği ziyareti ile devam etti.

Ülkede TİKA tarafından gerçekleştirilmiş projelerin yerinde görülmesi amacıyla gönüllüler, Medellin şehri Envigado bölgesinde bulunan Güçlendirilmiş Kadın Evi’ni ve Marilla kasabasında bulunan Aromatik Bitki Üretim Tesisi’ni ziyaret etti.

TİKA Envigado’da bulunan Güçlendirilmiş Kadın Evi’ne faydalanıcıların bilgisayar becerilerini geliştirmeleri ve iş hayatı için gerekli araştırmaları yapabilmeleri için bir bilişim salonu kurmuştu. Gönüllülerimiz, binlerce Kolombiyalı kadına sosyal, mesleki ve kültürel alanda katkı sağlamak üzere kurulmuş Güçlendirilmiş Kadın Evleri Projesi’nin Envigado şubesinde gerçekleştirilen buluşmada; kadının iş gücünün desteklenmesi ve merkezde verilen hizmetler hakkında bilgi aldılar.

Kolombiya ekibi, kahve üretim sürecine dâhil oldu

Diğer bir ziyarette gönüllüler; Marinilla kasabasında TİKA’nın sağladığı donanım desteğiyle kurulmuş ve kadınlar tarafından işletilen aromatik bitki tesisini gezerek, toplanan ve kurutulan bitkilerden tesiste ürün elde edilmesi aşamasına dahil oldular. Proje faydalanıcılarıyla bir araya gelerek bazıları Kolombiya’ya has olan bitki türleri hakkında bilgi aldılar. Program kapsamında Kolombiya’da bulunan ekip, bir gün boyunca kahve çiftliğinde çalışarak çekirdekten bardağa kadar giden kahve üretim sürecini deneyimlediler.

Sonraki Haber

TİKA’dan Ukrayna’da Savaş Mağdurlarına Acil İnsani Yardım Aracı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Ukrayna topraklarının işgalinin başlamasından sonra hem yerinden edilmiş kişilere hem de savaştan etkilenen insanlara acil insani yardım ulaştırmak için araç temin edildi. Rusya’nın Ukrayna topraklarında tam kapsamlı...