Haberler

23 Ekim 2011

Somali'de Yaşanan Saldırının Hedefi Türkiye'nin Yardımları Değil

“Başbakan Erdoğan’ın ve Türk Yetkililerin Somali Ziyaretinde Göstermiş Olduğu Tavır, Dünyaya İnsanlık Dersi Veriyor”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Başkan Vekili Meral Akşener’in Başkanlığında toplandı. AK Parti Ankara Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Türkiye’den Somali’ye ve diğer Afrika ülkelerine yapılan yardımlara ilişkin gündem dışı söz aldı.

Erdöl, son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşandığı Somali’ye Türkiye’nin yardım elini uzattığını söyledi. Cevdet Erdöl, sivil toplum kuruluşlarının yalnızca 2010 yılında bölgedeki 70 bin hastayı tedavi ettiğini ve 200’den fazla su kuyusu açtığını söyledi. Türk Kızılayı’nın da yardımlar konusunda önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Erdöl, “Türk Kızılayı tarafından kurulan hastanelerde bugüne kadar 330 bin kişinin muayene oldu, 4 binden fazla hasta ameliyat edildi” dedi. Erdöl, Sağlık Bakanlığınca kurulan sahra hastanelerinde de binlerce insana hizmet sunulduğunu söyledi.

Gündem dışı konuşmada Hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz ağustos ayında Somali’ye gerçekleştirilen resmi ziyaretten bahsetti. Ülkede gördüğü manzarayı bir dram olarak nitelendiren Bozdağ, yaşananların anlatılanlardan çok daha kötü olduğunu dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Orada insanlar naylon çadırda kalıyor, her yer çöp yığınları ile dolu. Bazı çocukların vücudu üzerlerine konan sineklerden görünmeyecek halde. İnsanlar açlık ve susuzlukla mücadele ederken, çevre sorunları orada hayatı daha da zorlaştırıyor” dedi.

Bozdağ:”Somali’de Yaşanan Saldırının Hedefi Türkiye’nin Yardımları Değil”
Bekir Bozdağ, tüm bu yaşananlara rağmen devam eden iç savaş nedeniyle kentteki hemen hemen her binanın üzerinde görülebilen kurşun izlerine dikkati çekti.

Bekir Bozdağ, ’’Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, dedi ki ’Sizden önce başka bir ülkenin bakanı geldi. Zırhlı araçla şehri gezdi, topraklarımızda adım atmadan gitti. Ama siz eşlerinizle geldiniz. Zırhlı araçlarla gezmediniz, halkın arasın indiniz. Onların dertlerini yakından gördünüz. Sıkıntılarını paylaştınız, destek oldunuz. Türkiye Somali’ye hiçbir yardım yapmamış bile olsa o gün orada verdiğiniz fotoğraf karesi dünyaya insanlık dersi taşıyor. Türkiye’nin bize yaptığı en büyük yardım kardeşliğin, dostluğun ve yardımlaşmanın sembolü olan o ziyarettir’ dedi.

1993 yılından beri ilk defa Başbakan düzeyinde Somali’ye resmi izyaret gerçekleştirilmiş. Sayın Başbakan’ın ziyaretinden sonra Somali dünya gündemine girdi, diğer ülkeler orada yaşananlar karşısında tepkisiz kalmaması gerektiğini fark etti’’ cümleleri ile Somali gözlemlerini aktardı.

“Milletimiz Somali’ye Gönül Hazinesinden Yardım Etti”
Bozdağ, ülkemizde Somali için 504 milyon 100 bin lira yardım toplandığını; 9 uçak ve 7 gemi ile 49 milyon lira tutarında ve 17 bin ton ağırlığında insani yardım malzemesinin ülkeye ulaştırıldığını bildirdi. Bozdağ, ayni yardımların tamamının, milletin gönül hazinesinden ortaya çıkmış yardımlar olduğunu da ifade etti ve yapılan yardımların planlı şekilde yapılması için bir koordinasyon kurulu oluşturduklarını bildirdi.

Somali’ye kalıcı yardımlar planladıklarını belirten Bozdağ, 200 yataklı hastaneyi hayata geçireceklerini, TOKİ ile 1000’den fazla toplu konutu yapacaklarını, Türk Kızılayı’nın çadır sayısını artıracaklarını, mobil fırın ve yemekhane kuracaklarını, çöplerin temizlenmesi için katı atık arıtma yöntemleri üzerinde çalışacaklarını söyledi. Bozdağ, bunların yanısıra eğitim konusunda da ciddi çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

Konuşmasında Somali’de 70 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısına da değinen Bozdağ, ülkedeki en büyük sıkıntının güvenlik olduğunu belirterek, ’’Din, dil, mezhep aynı ama yine ülkede huzur ve barış yok. Ülke dörde bölünmüş durumda. Umarız en kısa zamanda Somali’de bir barış, huzur ortamı oluşur’’ dedi.

Somali’de Bulunan Türk Görevlilerin Güvenliği Arttırılacak
Başbakan Erdoğan’ın konuyla ilgili olarak Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile görüştüğünü, kendilerinin de Somali’deki Türk görevlilerden bilgi aldıklarını ifade eden Bozdağ, ’’Yaşanan saldırı, kesinlikle Türkiye’ye karşı yapılmış bir saldırı değildir. Oradaki saldırı, devlet organlarına karşı yapılmış bir saldırıdır. Bizim arkadaşlarımız da Somalili yetkililer de ’Türkiye yardım yapmasın’ şeklinde bir düşünce ile yapılmış bir saldırı olmadığını söylüyor. Bu saldırı Türkiye’ye karşı yapılmadı, kendi iç çatışmaları nedeniyle devlet organlarına yapılmış saldırıdır. Bu saldırıyı lanetlemek bizim görevimiz. Kendi ülkesinin vatandaşlarını suçsuz yere öldürmek en büyük vahşettir, insanlık suçudur. Somali’de 70 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı lanetliyor ve kınıyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, konuşmasının sonunda önümüzdeki süreçte Somali’de bulunan Türk görevlilerin güvenliğini arttırmak için gerekli tedbirlerin alınacağını ifade etti.

 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...