Haberler

06 Şubat 2017

Somali Tarım Okulu Projesi Yılın Projesi Seçildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İnsani Yardım Vakfı (IHH) işbirliğinde 2012 yılında başlatılan ‘Somali Tarım Okulu’ Projesi yılın projesi seçildi.

TİKA ve IHH işbirliğinde 2012 yılında başlatılan ‘Somali Tarım Okulu’ Projesi, ‘2017 Sivil Toplum Farkındalık Ödülleri’ kapsamında Eğitim alanında yılın en iyi projesi ödülünü aldı. Düzenlenen törende,  Projenin ödülünü Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım,  İHH İnsani Yardım Vakfı Proje Koordinatörü Niyazi Özgür Yüce’ye verdi. 

Tarım Okulu Projesiyle Somali’de İlkler Yaşandı

TİKA ve IHH işbirliğinde 2012 yılında başlatılan ‘Somali Tarım Okulu’ Projesi başarılı bir şekilde devam ediyor. Projenin 1. Aşamasında Somali’nin farklı bölgelerinden 500 kişiye uygulamalı tarım eğitimi verildi. Projenin 2. Aşamasında ise 2014 yılı Ekim ayından itibaren ‘Somali Anadolu Ziraat Fakültesi’ kurulmuş ve şu anda 150 öğrencisiyle eğitimine devam ediyor.

Proje kapsamında TİKA tarafından 2016 yılında, Anadolu Ziraat Fakültesi yerleşkesi içine modern tarım tekniklerini öğretmek için 2000 metrekare alana sahip sera kurulumu gerçekleştirildi. Ayrıca uygulama eğitimler için traktör ve helezon, römork, pulvarizatör, silaj makinesi, pulluk, mibzer, çapa makinesi ve diskaro benzeri 14 kalem tarım aleti temin edildi.

Uygulamalı Tarımsal Eğitimin amacına uygun devam etmesini sağlamak amacıyla, TİKA devamlı olarak Tarım uzmanlarının Somali’de görevlendirilmesini sağlıyor. Proje sayesinde,  Somali Tarımına uzman personel kazandırılmasının yanında, Somali’de bu güne kadar hiç yetiştirilmemiş pek çok ürün  Anadolu Ziraat Fakültesinin uygulama  sahasında yetiştirilerek adaptasyon ve verimleri tespit ediliyor.

Ziraat Fakültesinin uygulama bahçesinde, buğday, soya fasulyesi ve mısır gibi sanayi bitkilerinin yanında, bugüne kadar Somali’de yetiştirilmemiş Kavun, patlıcan, fasulye ve sırık domates çeşitleri topraksız tarım yöntemiyle başarıyla yetiştiriliyor.  Deneme üretimleri tamamlandığında büyük tarım alanlarında ekimi yapılacak bu ürünler sayesinde Somali kıtlığın yaşanmadığı bir ülke haline gelecek.

Sonraki Haber

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Güney Afrika’da FETÖ'yü Anlattı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Güney Afrika’da TİKA'nın kalkınma yardımı yaptığı Osmanlı Kriket Takımı’nın 135. yıl etkinliğinde yaptığı açıklamada Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) DEAŞ’tan daha tehlikeli bir terör örgütü...